середа, 19 вересня 2012 06:37

У Нью-Йорку виставлять найдорожчу у світі картину Мунка

У Нью-Йорку виставлять найдорожчу у світі картину Мунка
Фото: Reuters

Одне з найбільш впізнаваних полотен у світі Крик норвезького експресіоніста Едварда Мунка в жовтні буде виставлене в нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва (MoMA), повідомляє музей.

У травні цього року картину продали на торгах Sotheby's у Нью-Йорку за 119,99 мільйона доларів, встановивши світовий рекорд вартості твору мистецтва. Покупець побажав залишитися невідомим, проте ЗМІ в США припускали, що новим власником шедевра став американський фінансист і відомий колекціонер Леон Блек. Блек входить до ради МоМА і музею Метрополітен.

Картина Мунка раніше перебувала в колекції норвезького мільярдера Петтера Олсена, батько якого Томас Олсен був сусідом, другом і покровителем Мунка. Він придбав полотно з рук самого Мунка, який створив картину в 1895 році.

Ця версія Крику - одна з чотирьох, створених художником. Вона ніколи не виставлялася на ринок. Три інших належать норвезьким музеям, вони двічі викрадалися, але незмінно поверталися без пошкоджень.

Скромна дерев'яна рамка, що обрамляє картину, яку виставлять в Нью-Йорку, була виготовлена ??самим художником.

"Я йшов дорогою з друзями. Сідало сонце. Небо стало криваво-червоним. Мене охопила туга. Я стояв смертельно стомлений на тлі темної синяви. Фьорд і місто повисли у вогненних язиках полум'я. Я відстав від друзів. Тремтячи від страху, я почув крик природи ", - вигравірувано на рамці рукою Мунка.

Мистецтвознавці вважають, що полотно Мунка стало пророчою роботою, що передрікало XX століття з його двома світовими війнами, голокостом, екологічними катастрофами і ядерною зброєю.

Сімейство Олсен, якому належить будинок Мунка в Хвідстені, по сусідству з їхнім маєтком, розлучилося з картиною заради того, щоб направити виручені від продажу Крику кошти на облаштування музею художника, арт-центру та готелю. Як очікується, меморіал буде відкритий у наступному році і приурочений до 150-річчя з дня народження Мунка.

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку виставлять найдорожчу у світі картину Мунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі