четвер, 22 січня 2015 17:04

У Національному художньому музеї покажуть мистецтво "ворогів народу"
2

Фото: Абрам Черкаський "Приїзд чужоземних робітників", 1932 р.

Виставка "Спецфонд" у Національному художньому музеї України відкриється 23 січня. Музей у співпраці з ICOM України та за сприяння Галузевого державного архіву СБУ вирішив оприлюднити ті мистецькі твори, які довгий час зберігалися в запасниках, маючи статус робіт "ворогів народу", "формалістів", "націоналістів".Про це повідомляє Cultprostir.

Глядачам представлять роботи, з яких деякі ніхто не бачив з 1930 року, наприклад, полотна Віктора Пальмова чи Василя Седляра. Також будуть показані твори Олександри Екстер, Олександра Богомазова, Давида Бурлюка, Олекси Грищенка, Онуфрія Бізюкова, Неоніла Гриценка, Семена Йоффе та багатьох інших художників.

Спеціальний секретний фонд сформувався у Національному художньому музеї України (тоді Державному українському музеї) у 1937-1939 рр. До нього з музеїв Харкова, Одеси, Києва, Полтави та зі спецфондів Української художньої виставки завозились артефакти, які мали бути схованими подалі від людських очей, як максимум – знищеними. З 1987 року розпочалася діяльність з переведення творів до основного фонду. Робота триває, і виставковий проект "Спецфонд" є лише етапом на довгому шляху з реставрації та реабілітації забутих сторінок українського мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «У Національному художньому музеї покажуть мистецтво "ворогів народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі