пʼятниця, 19 липня 2013 12:15

У Мистецькому Арсеналі покажуть "Велике і Величне" - рідкісні артефакти та найвідоміші українські картини
8

Кристинопільський апостол. ХІІ ст.
Казимир Малевич
Олекса Новаківський. Леда, 1920-ті роки
Микола Пимоненко
Вільгельм Котарбінський, Сутінки. 1900-ті рр.

Сьогодні в Мистецькому Арсеналі стартує нова виставка "Велике і Величне", присвячена відзначенню 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

1000 творів українського мистецтва можна побачити до 22 вересня. Серед них роботи із колекцій 35 художніх, історичних та археологічних музеїв України.

Виставка охоплює історичний період тривалістю понад п'ятнадцять тисячоліть - від доби палеоліту, Трипілля, античних міст Північного Причорномор'я, крізь давньоруське, барокове, класицистичне мистецтво до сецесії, модернізму та постмодернізму. На роботах можна побачити мистецькі традиції Сходу і Заходу.

Сакральне мистецтво представлено на виставці шедеврами різних епох, найдавніші з яких – хорести-енколпіони, яким уже майже 1000 років, і лише трішки молодший за них рукопис ХІІ століття, одна з найдавніших писемних пам'яток, що збереглися на території України до наших днів - рукопис Апостола, відомий під назвою Кристинопільського.

Окрасою експозиції є рідкісні авторські ікони Самбірської школи доби Ренесансу, серед яких - роботи Василя Глібкевича з Церкви Святого Юра в Дрогобичі, яку щойно внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також роботи художника Федуска із Самбора - ілюстратора Пересопницького Євангелія, на якому присягають українські президенти. У залах Мистецького Арсеналу представлено найдавніші на території України зроблені з кісток мамонта музичні інструменти з Мізинської стоянки на Чернігівщині, вік яких сягає 14 тисяч років, одну із найбільших археологічних сенсацій ХХ століття - унікальне золоте вбрання знатної скіф'янки з Рижанівського кургана на Черкащині, вік якого нараховує понад 23 століття, а також знайдені у 2008 році на території Херсонеса античні фрески кінця ІІ - початку ІІІ ст. н. е., котрі вперше можна буде побачити за межами заповідника "Херсонес Таврійський".

Серед живопису - твори найвідомішого російського портретиста часів Катерини ІІ, українця Володимира Боровиковського; сакрального монументаліста Миколи Ге, роботи якого зберігаються навіть у паризькому музеї д'Орсе; передвижника, майстра жанрової картини та співця українського побуту Миколи Пимоненка, чиї роботи ще за життя художника купував Лувр; Марії Приймаченко і Ганни Собачко-Шостак, Олександри Екстер та Казимира Малевича та багатьох інших.

А також роботи сучасних художників - Анатолія Криволапа, Тиберія Сільваші, Віктора Сидоренка, Миколи Малишка, Миколи Маценка, Олександра Сухоліта та інших.

Зараз ви читаєте новину «У Мистецькому Арсеналі покажуть "Велике і Величне" - рідкісні артефакти та найвідоміші українські картини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі