пʼятниця, 17 червня 2016 17:06

У Києві вперше проходить Тиждень мистецтва

Автор: Анастасія Хлапоніна
 

"В Україні презентація культури застигла на демонстрації традиційної спадщини і якихось артефактів ХХ століття. Це не дозволяє показувати нашу країну як таку, що розвивається, сучасну, - розповідає куратор Міжнародного тижня мистецтва у Києві, 38-річний галерист Євген Березницький. Завдання Kyiv Art Week, як події міжнародного формату в сфері мистецтва, - заявити про те, що у нас щось відбувається цікаве", - продовжує Євген.

З 15 по 20 червня у Києві відбудеться Тиждень мистецтва, який об'єднає виставкові музейні і галерейні проекти, ярмарок та конференцію за участі міжнародних експертів. На гостей чекають 17 арт-локацій, в стінах яких виставлятимуть свої роботи митці на будь-який смак – від сучасних молодих художників до геніїв класики.
Стартує київський тиждень мистецтва з міжнародного галерейного форуму в Арт-холі D12, участь в якому візьмуть понад 20 галерей з 7 країн світу – України, Франції, Грузії, Білорусі, Литви, Польщі, Вірменії.
"Ідею тижня мистецтва підгледіли у подібних світових подій. Працювали над проектом 5 місяців. Формат Тижнів мистецтва не новий. Але на пострадянському просторі подібні заходи не проходили. Цікаво, що перший Тиждень мистецтва в Києві проходитиме одночасно з "Арт Базель", одним з найбільших ярмарків мистецтва. "Арт Базель" існує з 1970 року. Участь у ньому беруть близько 300 галерей і майже 4 тисячі художників з усього світу. Мета Kyiv Art Week – стати щорічним форматом, який об'єднає краще українське і світове мистецтво", - каже Євген. Світові ярмарки беруть гроші навіть за розгляд заявки на участь, як-от "Арт Базель", де лише адміністративний внесок становить від 50 тис. євро для однієї галереї. І це не гарантує, що журі відбере певну галерею. Оскільки Тиждень мистецтва в Києві проходить вперше, нам треба було якось заманити галереї до участі в ньому. Тому їхня участь у нашому ярмарку безкоштовна. Ми взяли на себе всі витрати по створенню галерейних стендів. Єдина умова – ми самі обирали, які галереї запросити до участі, - продовжує куратор. Нам пощастило заручитися підтримкою колег з Національної галереї сучасного мистецтва Грузії, яка представить свою колекцію на Тижні. Куратор Чарльз Меривезер - мистецтвознавець, який опікувався Сіднейським бієнале та є куратором галереї сучасного мистецтва в Тбілісі. В Грузії держава дуже піклується про гарну презентацію себе зовні, за межами країни. Чого, на жаль, не робить Україна.
"Кумедна історія була з однією галереєю Азербайджану, яку ми довго запрошували приїхати. Ми підключили навіть посольство і всі зв'язки, які мали, але до останнього нам не давали відповіді з приводу своєї участі. До сьогодні я не знав, чи братимуть вони участь. Справа в тому, що в Азербайджані галереї підпорядковані чи не найвищим особам в державі і без їх дозволу ніякі рішення не приймаються. А нагадувати чи розпитувати зайвий раз, не прийнято".

Зараз ви читаєте новину «У Києві вперше проходить Тиждень мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі