пʼятниця, 11 жовтня 2013 18:43

У Києві виставили картини, що "привиділися" художникам
8

9 жовтня у столичному арт-центрі "Я.Гретера" відкрили виставку живопису "Пряма проекція". Увазі відвідувачів представили роботи п'ятьох знаних у Європі й Америці українських художників: Марини Шкарупи, Ігоря Коновалова, Анатолія Варварова, Ігоря Прокоф'єва й Едуарда Потапенкова.

- У нас виникла ідея міської виставки. Ми відійшли від традицій пейзажу. Зобразили кораблі, будівлі, звичні оку міського жителя сюжети, а ось природи на картинах значно менше, - розповідає директор галереї Леонора Янко.

За десять хвилин після початку в залі арт-ценру з'являються художники. Залюбки спілкуються з гостями, пригощаються напоями.

- "Пряма проекція" - це творчість у чистому вигляді. У галереї пахне фарбою, кілька картин були завершені буквально перед відкриттям. Коли я запитую наших авторів, як виникла ідея створити ту чи іншу картину, найчастіше доводиться чути щось на зразок: "Мені привиділось!", - усміхається директор "Я. Гретера".

Галерея кількаповерхова, найбільше гостей на першому.

- Родзинка виставки - робота Марини Шкарупа з її "Коля и Антон были здесь" та головою інопланетянина. Цю картину ми помістили на обкладинку нашої сторінки в Фейсбуці, тому вона є найбільш упізнаваною, - пояснює Леонора Янко.

- Всі представлені сьогодні автори - друзі, - ділиться художниця Марина Шкарупа. Кожен з нас працював над окремим проектом, назва мого - "Прихована камера". Я прагнула зобразити речі так, ніби доводилось за ними підглядати. Іноді те, що ми сприймаємо виключно "білим", насправді, "чорне", або ж навпаки. "Прихована камера" дозволяє викрити це.

Головною ідеєю "Прямої проекції" є думка про те, що художники сприймають світ інакше. Автори пропонують поглянути на реальність їхніми очима. Виставка працюватиме з 10 жовтня по 30 листопада, за адресою вулиця Вадима Гетьмана, 6.

Зараз ви читаєте новину «У Києві виставили картини, що "привиділися" художникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі