пʼятниця, 25 травня 2012 18:51

У Києві митці захищатимуть Гостиний двір від "реконструкції"

У Києві митці захищатимуть Гостиний двір від "реконструкції"
Закликають прийти на сходи Гостиного двору. Фото: nashigroshi.org

Завтра, 26 травня о 14.00 відбудеться акція на захист Гостиного двору, яка проходитиме у вигляді альтернативного дня святкування Києва. Організатором є ще не зареєстроване громадське об'єднання "Право на місто".

Нагадаємо, 15 серпня 2011 Кабінет міністрів виключив Гостиний двір зі списку пам'яток архітектури. 26 квітня 2012 депутати Київради прийняли рішення реконструювати будівлю під офісно-торгівельний центр.

"День Києва - найкращий привід нагадати: це НАШЕ місто, МИ платимо податки у міську казну і МИ вирішуємо долю Києва. Нам не потрібні фейєрверки, зіркові концерти та святкове марнотратство раз на рік - нам потрібне комфортне місто щодня. Ми хочемо простору для спілкування і відпочинку, мистецьких заходів і освітніх майданчиків, безпечного пішохідного руху, велосипедних доріжок, вільного пересування дітей і людей з особливими потребами. Ми вимагаємо повернути Гостинному двору статус пам'ятки архітектури і віддати споруду в громадське користування. Офісам і бутікам не місце на Гостиному!", - говорять організатори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Києво-Поділ став смердючими руїнами, що горіли чи диміли"

Вони закликають прийти на сходи Гостиного двору, захопивши "каремат, термос з чаєм чи кавою, печиво та бутерброди, музичні інструменти, бадмінтон, надувні м'ячі, крейду, папір, фарби, олівці і фломастери, милі "морально застарілі" речі (одяг, книжки, посуд), які можна буде обміняти чи продати сусідам по місту за символічну ціну".

Активістка "Права на місто" Анна Хвиль у коментарі Gazeta.ua розповіла про заплановану акцію: "Це форма активізму, коли люди приходять і сидять. Крім мистецьких акцій, будуть промови архітекторів і юристів, які розкажуть що можна зробити у законодавчій сфері, щоб такі випадки не повторювалися. Буде виступ Валентини Шевченко — відомого архітектора, яка створювала у 1970-х проект перебудови Гостиного двору у тому вигляді, у якому він є зараз. Буде києвознавиця Владислава Осьмак, розповість про історію місця і те чому з нього незаконно зняли статус пам'ятки історії та архітектури".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший київський супермаркет звели для погорільців

Крім того, захисників Гостиного двору прийдуть підтримати митці, зокрема художники Анна Звягінцева, Нікіта Кадан та Аліна Копиця.

"Ми знаємо, що Київрада дозволила його не реставрувати, а реконструювати. Ми вимагаємо, щоб таке формулювання змінили на "реставрацію". Адже реставрація не передбачає зміни форми. Також ми виступаємо порти комерціалізації Гостиного двору. Ми не хочемо бачити тут торговий центр, як зараз планують. Ми хочемо, щоб це наповнювалося освітньо-мистецькими установами — галереями, театрами, музеями, бібліотеками. Щоб внутрішній двір був відкритий для громадського користування. Тобто ми вимагаємо щоб ця споруда була доступна усім, а лише людям, які купують там товари", - додала Анна Хвиль.

Зараз ви читаєте новину «У Києві митці захищатимуть Гостиний двір від "реконструкції" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі