вівторок, 26 лютого 2013 23:34

У Гостиному дворі презентували книгу про архітектора стадіону "Динамо"
10

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

На території Гостиного двору в Києві сьогодні, 26 лютого, відбулася презентація книги про столичного архітектора, автора багатьох столичних будівель Василя Осьмака.

Презентація видання відомого науковця, дослідника історії української культури і краєзнавця Дмитра Малакова проходила у Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені В. Г. Заболотного.

Книга називається "Архітектор Осьмак. Нездолана шляхетність". Видана столичним видавництвом "КИЙ".

"Осьмак належить до плеяди тих київських архітекторів, які були вільні у своїй творчості, навіть за тих складних обставин, які їм диктувала влада, історична доба – усе разом узяте. Він залишався вірним своєму високому званню – цивільного інженера та архітектора. І все, що він зводив, визначалося шляхетністю в архітектурному вимірі", – розповів автор книги.

Він зазначив, що саме Осьмак був архітектором багатьох київських громадських будівель. Зокрема Національної бібліотеки ім. Вернадського, а також спроектував комплекс будівель Клінічного містечка (хірургічна клініка), стадіон "Динамо", набережну Дніпра, дві гімназії у місті тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Андріївський узвіз вперше зіпсували у 80-х" - києвознавець

Малаков поділився, що писав цю книгу не все життя, як багато хто каже.

"Мені було цікаво спочатку про Городецького, потім Григор'єва, пізніше взявся за Осьмака, на черзі ще Безсмертний буде. Це все особистості. Мені саме цікаві вони не тільки як "зодчі", як будівельники, а тим, що вони були над натовпом, вони вирізнялися своїм інтелектом, своїм високим вишколом, фаховим смаком", – наголосив науковець.

На презентації були присутні краєзнавці, архітектори, видавці, а також земляки героя книги – гоголівчани та нащадки роду архітектора В. О. Осьмака. Зокрема його родич Петро Медведенко, який із гордістю розповідав усім присутнім про родину Осьмаків.

Дмитро Малаков – автор багатьох путівників, альбомів, монографій, спогадів, навчального посібника "Нариси з історії Києва", ґрунтовних історичних, краєзнавчих, мистецтвознавчих досліджень, член Національної спілки краєзнавців України, лауреат премії імені Дмитра Яворницького.

Зараз ви читаєте новину «У Гостиному дворі презентували книгу про архітектора стадіону "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі