середа, 20 лютого 2013 12:32

Медведчук і Марченко зібрали 55 з 100 головних книжкових раритетів

Медведчук і Марченко зібрали 55 з 100 головних книжкових раритетів
Фото: dozor.com.ua

Як пише видання "Комсомольская правда" в Україні", в Києві був представлений унікальний збірник, в якому міститься опис ста унікальних книг-раритетів з українських бібліотек, повідомляє УНН. До недавнього часу в країні не було жодного видання, яке давало б чітке уявлення про те, які дорогоцінні книги зберігаються в бібліотеках і музеях.У збірнику "100 раритетів з колекцій українських бібліотек" більша частина представлених книг зберігається в приватній колекції Віктора Медведчука та Оксани Марченко. Виявляється подружжя - пристрасні колекціонери і протягом багатьох років купували літературні шедеври на закордонних аукціонах, а потім привозили в Україну. Зокрема, в 2007 році на аукціоні "Крісті" ними була придбана знаменита "Граматика Славенськ" Мелетія Смотрицького (перший російський друкований підручник), вивезена з України військами Карла XII.

Також у виданні представлено найбільш цікаві з наукової точки зору експонати сховищ бібліотеки імені Вернадського та Музею книги і друкарства.

Примітно, що серед раритетів значаться "Київські глаголичні листки", які сьогодні вважаються одним з найбільш древніх пам'яток слов'янської писемності. А завершує рідкісна книга 1921 року видання - "Українська абетка" з ілюстраціями виконаними Григорієм Нарбутом - автором перших українських грошових знаків періоду УНР.

"100 раритетів з колекцій українських бібліотек" представляє інтерес не тільки для закритого співтовариства вчених, але й для широкого читацького кола. Видання виконано в колекційному стилі - на високоякісному папері, з ілюстраціями, а також поясненнями і коментарями.

"Книги, що увійшли до збірки відображають тематичне різноманіття української та російської книги, яка склала ядро цих колекцій", - написали у передмові до свого видання автори - директор букіністичного салону "Класика" Юрій Єгоров, директор Музею книги і друкарства України, дослідник стародруків Валентина Бочковська -Мартинович і її заступник з наукової роботи Людмила Хауха.

Зараз ви читаєте новину «Медведчук і Марченко зібрали 55 з 100 головних книжкових раритетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути