Ексклюзиви
понеділок, 20 травня 2013 16:12

У Черкасах на "Ніч у музеї" прийшло 1000 відвідувачів
29

Фото: Фото: Анна Поліщук

18 травня о 18.00 у Черкасах пройшла всесвітня акція "Ніч у музеї". Дійство тривало до півночі.

За шість годин до музею прийшли близько 1000 черкасців та гостей міста. О 17.30 біля Художнього музею торговці та майстри розкладають блакитні пластмасові столи. На них викладають власноруч виготовлені блокноти, прикраси, сувеніри, іграшки ручної роботи, дехто картини та одяг. За 10 хвилин біля них скупчуються люди. На сходах при вході співають діти.

"Цілий тиждень робила сережки з полімерної глини. Спеціально придбала червоні фарби, щоб зробити маківки, їх найчастіше купують, колорит все ж таки", - поправляє волосся майстриня Олена Коваленко. У фойє біля каси черга. Вхід коштує 10 гривень. Зліва на східцях працівниця музею усім хто придбав квитки ставить печатки на зап'ясті. Щоб потрапити до музею. "А воно ж відмиється швидко, бо мені завтра до куми на ювілей іти? Така печать наче на сало ставлять, коли проштамповують", - опускає рукав Галина Карпук.

На касі стоїть напівпорожня скринька пожертв для музею. Всередині лише дрібні купюри, найбільша - 20 гривень.

"Рідко хто кине, усі проходять байдуже, геть і не дивляться. Людей багато найшло, більше чим того року", - чухає потилицю охоронець. Працівники музею запрошують гостей до виставкових стендів та арт-зони. На першому поверсі біля лялькарниці Лідії Колеснікової зібралося багато охочих повчитися робити ляльки-мотанки. "Постараюся зробити охайно. Сестрі дома подарую", - говорить Катя Німкова.

На другому поверсі художники активно розмальовують моделей для боді-арту. На підлогу застелили папір, щоб не вимастити паркет. Дівчата-моделі прикривають груди тканиною, дехто у бюстгальтерах. Двом дівчатам майстри розмалювали груди, будуть позувати топлес. Поки стоять прикриваються парео. Хлопці з розмальованим тілом у трусах, не соромляться. Активно позують на камери.

"Подав заявку, ще за місяць, щоб взяти участь у боді-арті. Давно щось не практикувався, але ідея виникла класна. Заказав ще чорної фарби через інтернет, модель - моя двоюрідна сестра. Торік дуже хотів взяти участь, але не встиг приїхати з Уралу, - каже художник Назар Кваша. Разом з ним над моделлю працюють жінка і подруга.

"У цьому році тематика "ночі" – свято, ми вибрали грецького бога виноробства, релігійного екстазу – Діоніса", - поправляє золотисту фарбу 22-річна Ірина Жейда. Розмальовує торс юнака. - Декорації шукали по знайомих. В інтернеті побачили, як його зображували на скульптурі, обов'язково має бути чаша з вином, виноград та виноградна лоза - основа розписана гуашю, а золотистий колір – акрил, має протриматися 3-4 години".

Поруч над образом сучасної ляльки-мотанки працює 22-річна Ольга Курська. Її модель у спідній білизні, груди перемотані тканиною. Тіло повністю розмальоване.

"Це образ ляльки–мотанки. Дівчата зробили зачіску зі справжніми квітами. Образ створений, щоб відроджувати українське. Лялька-мотанка зараз дуже актуальна, хочеться спробувати її створити на сучасний лад. Торік я насолоджувалась дійством, в цьому беру участь, хочеться скоріше закінчити і піти подивитися".

Близько 20:00 розпочинається показ моделей боді-арту. Вони дефілюють під оплески глядачів. Біля вікна ставлять дерев'яні столи та стільці майстри з розпису хною. Тут збирається велика черга охочих отримати цікаве тату. Дівчата малюють на руках візерунки з квітами та птахами в індійському стилі.

"Намалюйте, мені квітку сакури на руці. Тижня два змиватися не буде, бо літом собі на литкі метелика робила", - говорить Анастасія Москаленко.

20-річна Олександра Скусніченко з друзями прийшла, ще о 18 годині. "Навчаємось на дизайні, вирішили подивитись, що робитимуть колеги. Зараз нудно, підемо на каву, а вже ближче до показу боді-арту повернемося. Хочу попасти на розпис хною", - говорить дівчина.

У сусідньому залі можна створити колаж зі старого фото та прослухати пісню на ретро патефоні. "На фото побачила свого прадіда у військовій формі. Подзвонила мамі спитала, як таке може бути. Виявляється він брав участь у форсуванні Дніпра. Його фото з іншими зберігається у університетському музеї на кафедрі історії", - прикріплює фото на стенд Катерина Довгань.

Для охочих пропонують індійський чай за 3 гривні. У додачу шоколадна цукерка. Черкащанин Анатолій Прокопенко довго роздивляється картини з приватної колекції Лесі Корж.

"Того року мені було цікавіше, тут не так ідеально організували. Я брожу з поверха на поверх. Не знаю коли що почнеться. Внучка побачила тут хлопця у бинтах. Потягла за руку фотографуватись", - посміхається Анатолій.

"Сьогодні вперше пішла на побачення в сліпу, познайомилися через аукціон. Запропонувала піти на "Ніч в музеї". В "художці" вперше, дуже сподобалась колекція Нарбута, хочу на біцепсі набити тату з його картиною", - говорить 24-річна Софія Крутивус.

Ближче до 23.00 відвідувачі збираються у залі для перегляду відеопроектів та презентацій. Після перегляду відеострічок народу меншає. У фойє охоронець відкриває подвійні двері, щоб зручніше було виходити. "До побачення, сподіваємось, що вам дуже сподобалося, приходьте ще", - жартують дівчата-моделі, обнімаючи відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах на "Ніч у музеї" прийшло 1000 відвідувачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі