Ексклюзиви
неділя, 24 березня 2013 03:39

"Тут немає зірок і червоних доріжок" - розпочався кінофестиваль "Docudays UA"

"Тут немає зірок і червоних доріжок" - розпочався кінофестиваль "Docudays UA"
Фото: Анна Балакир

"Люблю цей фестиваль, бо тут немає зірок і червоних доріжок", - каже індійський правозахисник Мрідула Гош під час відкриття фестивалю документального кіно з прав людини "Docudays UA". Подія стартувала 22-го березня у столичному Будинку кіно. Ведучими церемонії відкриття традиційно стали телеведуча Марічка Падалко та журналіст Єгор Соболєв.

Під час представлення програми фестивалю до залу увірвалися з два десятки чоловіків у костюмах "беркутівців" зі щитами. Вголос прочитали рішення судді Помідорова про відсутність дозволу на проведення масового зібрання людей. Мовляв, кількість учасників завелика і це може загрожувати безпеці населення. Після цього, під сміх, оплески і вигуки з залу "Міліція з народом!", "беркутівці" залишили приміщення.

Через брак місць глядачі повсідалися на підлозі. Їм показали фільм-відкриття "Твердиня" про життя у Придністров'ї. Його режисерами стали чехи Клара Тасовська та Лукаш Кокеш. Через хворобу вони не змогли приїхати до столиці. До Києва прибув герой скандального фільму про нелегальні шахти у селищі Сніжне "Шахта №8" Юрій Сіканов. Минулого року стрічку естонської режисерки Маріанни Каат заборонили показувати на фестивалі. Юрій тільки повернувся з подорожі Україною, де зустрічався з школярами.

"У школах коротко показували уривки з фільму "Шахта №8", проводили зустрічі з головним героєм стрічки Юрієм Сікановим, - розповідає Уляна Ковальчук, керівник проекту "Школа правової свідомості та громадянської активності" і член студентського журі. - Спочатку школярі приколюються, не сприймають серйозно проблему. Так триває перші 15 хвилин. Але після цього зал на 200 чоловік аплодує стоячи, адміністрація школи плаче".

Цього року правозахисні заходи та кінопокази об'єднали темою "Вибір є!". Особлива увага прикута до тем захисту свободи слова і мирних зібрань, доступу до інформації та права на вільне вираження думки.

"Якщо бодай одна людина після переглядів вийде з новою думкою чи ідеєю, значить фестиваль виконав свою функцію, - каже експерт у галузі документального кіно і член журі Туе Стін Мюллер з Данії. - У моїй країні були приклади, як після висвітлення проблеми у документальному фільмі одразу приймалися важливі законопроекти для її вирішення".

Кінопокази відбудуться у Будинку кіно та кінотеатрі "Кінопанорама". Вхід на сеанси — вільний. Фестиваль триватиме до 28-го березня.

Зараз ви читаєте новину «"Тут немає зірок і червоних доріжок" - розпочався кінофестиваль "Docudays UA"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі