неділя, 24 березня 2013 01:47

У Львові відзначили 192-й День незалежності Греції
7

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у Львові близько трьох сотень людей відзначили День незалежності Греції, що відбудеться 25 березня. Організувала святкування грецька община у Львівській області "Еллінес".

"Жіночки, зніміть верхній одяг, бо так вас у зал не впустять, - просив адміністратор у костюмі на сходах. – У нас є гардероб, у залі опалюється".

"Не буду я нічого здавати, - бурчала російською жінка років за 60. – А раптом я простуджусь там. Хто буде ліки купувати? Не зніму".

Разом із нею пройшло ще 4 незадоволені російськомовні пенсіонерки у пальтах. Святкування було заплановане на 15:00 у палаці естетичного виховання учнівської молоді на площі Петрушевича. Програма розпочалась із запізненням на 10 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві представили "затишні" картини

"Греки у Львові з'явились ще у 1382 році, - говорила на сцені організатор та ведуча Людмила Кечеджи. – Греки прибували у Львів на зимові ярмарки, продавали тут вина й солодощі. На Личаківському кладовищі є пам'ятники грецьким сім'ям, а у музеях є портрети греків".

Святкування проводилось для грецької общини львівської області, що утворилась у 2001 році.

"Я не грек, але мені цікава культура, мова та історія цієї країни, - розповів Андрій Птах. – Про святкування дізнався з Інтернету й вирішив прийти. Думав знайти тут молодь. А більшість – це пенсіонери, хоча побачив і кілька гарних дівчат, з якими варто познайомитись".

Ведуча розповіла історію Греції у супроводі слайдів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий роман Шкляра про українську Жанну Д'Арк вийде цього року

"30 жовтня 1453 Константинополь пав під натиском Османської імперії, - розповідала жінка. – 400 років османи гнобили грецький народ й не давали йому розвиватись. Було кілька хвиль повстань. Перше під час турецько-російської війни. Та його придушили. Але 25 березня 1821 року греки почали повстання й звільнились від турків. Саме цю дату ми сьогодні й відзначаємо. Греки - це мужній і гордий народ. До речі, національне відродження греків розпочалось у Одесі. Там було створено підпільну організацію, куди приймали лише за рекомендацією членів організації. І саме в Одесі греки підняли свій прапор боротьби, який зміг підняти увесь народ".

Привітати общину зі святом прийшов і консул Греції у Львові, який українською прочитав привітання. Також греків привітав представник від обласної адміністрації. Присутні гучно аплодували чиновникам.

"Мама казала, що її прадід був греком, - розповіла Алла Мирославівна. – У 2008 дізналась, що у Львові є організація, яка об'єднує греків. Я взагалі себе росіянкою вважаю, і розмовляю російською. Але після виходу на пенсію часу вільного багато стало. А тут мої однолітки, стало цікаво. Тепер ходжу на різні святкування".

Далі відбулась концертна програма. Спершу 8-річна дівчинка заспівала пісню грецькою, потім школярки з лінгвістичного ліцею розповіли вірші грецькою. Головною родзинкою був виступ гостей з грецької общини із польського міста Згожельц. На закінчення ведуча закликала усіх пам'ятати про свої коріння й поважати подвиг предків, які боролись ціною життя за незалежність країни.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відзначили 192-й День незалежності Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі