середа, 12 червня 2013 12:00

Туристи не можуть отримати компенсацію через обставини, офіційно невизнані форс-мажором

Туристи не можуть отримати компенсацію через обставини, офіційно невизнані форс-мажором
Фото: gazeta.ua

Туроператори, страхові компанії чи турагенти не повинні компенсувати туристам збитки через соціальні чи природні катаклізми, якщо керівництво держави, в якій вони стались, офіційно не визнає їх форс-мажором. Про це повідомив керуючий партнер юридичної компанії "Волков і Партнери" Олексій Волков, коментуючи можливість відшкодування туристам, які можуть постраждати через акції протесту в Туреччині.

"Щоб вважати, що виникли форс-мажорні обставини, вони повинні бути ще формалізовані, визнані державним органом певної країни фактом форс-мажору. Поки такого визнання не буде, турагенти, страхові компанії та туроператори не ставитимуться до подій в країні як до форс-мажорних, і здійснювати виплати на користь туриста. Незалежно від того, що прописано в договорі між туроператором і туристом, щоб форс-мажор настав, має відбутися комплекс подій, які визнаються в конкретній правовій системі як події непереборної сили, які сторони не могли передбачити", - заявив Волков.

З його слів, визнання має бути спеціально випущеним бюлетенем, який констатує, що з цього моменту настає подія форс-мажору і фіксує не тільки початок, а й передбачувану тривалість. Наступна заява повинна свідчити або про продовження, або про закінчення подій форс-мажору. Все це мають бути офіційні документи, поширені від міністерства закордонних справ цієї країни в усі іноземні дипломатичні установи.

"Наприклад, якщо люди купували путівки до Туреччини в січні-лютому 2013 року, то швидше за все вони не передбачали подій і для них можна було б вважати ці події форс-мажором. Ті, хто купує путівки сьогодні і обізнані про хід подій, навряд чи зможуть апелювати до форс-мажору не тільки тому, що форс-мажор не заявлений це країною, але й тому, що такий турист був повідомлений про події не тільки через ЗМІ, а й своїм туроператором", - прокоментував юрист акти громадянської непокори в Туреччині.

Водночас Волков зауважив, що більшість країн, де відбуваються якісь події, не квапляться оголошувати ці події форс-мажорними.

Зараз ви читаєте новину «Туристи не можуть отримати компенсацію через обставини, офіційно невизнані форс-мажором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути