четвер, 30 жовтня 2014 17:46

"Трагедія української кінематографії" - продюсер про підпал "Жовтня"

"Трагедія української кінематографії" - продюсер про підпал "Жовтня"

"Черный день украинской кинематографии. Потерян форпост! Удар непоправим ... " написав кінопродюсер Володимир Філіпов на своїй сторінці у соціальній мережі про підпал кінотеатру "Жовтень" 29 жовтня.

"Без надмірного пафосу скажу, що це трагедія української кінематографії", - каже продюсер. "Жовтень" був кінотеатром, який підтримував українське кіно: вони тримали фільми на екранах довше, ніж інші, можна було не поспішати на перший тиждень прокату. Багато фільмів, які я продюсував, йшли в "Жовтні", це і "Тойщопройшовкрізьвогонь", і "Іван Сила", і "Трубач". Замість того, щоб такі "Жовтні", такі кінотеатри, з'являлися в інших містах, їх знищують шляхом підпалу. Це беззаконня дев'яностих. В Києві це не перший кінотеатр, який пропадає на очах - кінотеатр Довженка зруйнували, і там будують житловий комплекс, недалеко на проспекті Перемоги "Екран" - за ним будівництво, а він виявився однєю зі стін комплексу. Йде безпрецедентна кампанія по знищенню кіно, і все це на тлі риторики про те, що треба протистояти медійному вторгненню іноземного продукту. Вчора був дійсно чорний день української кінематографії, бо у ряд продюсерських компаній прийшли правоохоронні органи і забрали документи. Я не пов'язую напряму ці події, але це дивний збіг. Зараз знайшли причину, ширму у вигляді того, що це мовляв боротьба з фільмами на тематику ЛГБТ. Вибачте, а фільм "Горбата гора" йшов у нас в широкому прокаті? Він ішов у найбільших кінотеатрах країни! Це більш відомий фільм, на прикладі якого можна було б боротися з пропагандою гомосексуалізму. Подивіться на карту Подолу - це суцільні забудови, і очевидно, що кінотеатр 30-х років не вписується в чиїсь плани. У цій справі дуже багато "чому": чому 40 хвилин їхали пожежники? Чому, коли приїхали, у них не було тиску в брандспойтах? Я не знаю з якою метою зробили цей підпал: гроші це, чи боротьба з меншинами, але удар завдали саме українському кіно. І найгірше, якщо саме це і планували. Думаю, буде складна і довга історія з реставрацією "Жовтня". Зараз модно розповідати "продав Бентлі - пішов в АТО". А от уявити собі випадок, коли "продав Бентлі - відбудував кінотеатр" - мені складно"

Зараз ви читаєте новину «"Трагедія української кінематографії" - продюсер про підпал "Жовтня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі