четвер, 05 січня 2017 15:44

Стародруки вартістю $10 тис. могли вкрасти музейники

Стародруки вартістю $10 тис. могли вкрасти музейники

Із Львівської галереї мистецтв зникли 95 унікальних стародруків і два манускрипти. Серед них "Апостол" Івана Федоровича 1574 року, "Апостол" Спиридона Соболя 1630 року, видання Михайла Сльозки XVII століття та київські видання XVII-XVIII століття. На чорному ринку стародруки оцінюють у десятки тисяч доларів. Про це 5 січня заявив директор галереї Тарас Возняк.

"Коли я очолив цей заклад, то ініціював звірку наявності всіх музейних предметів. 3 січня комісія повідомила, що не виявила у Музеї мистецтва давньої української книги 95 інвентарних позицій. Крім того, зникли 2 манускрипти. Це перше настільки масштабне викрадення музейних цінностей в Україні. Тим паче, що звірку ще не завершили", – каже директор галереї.

Керівництво звернулося до Служби безпеки, прокуратури та поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колекціонер створив у своєму домі музей

"Під час цієї звірки ми зіштовхнулися з численними випадками опору працівників музею. Вони затягували терміни подання актів, постійно ходили на лікарняні. Станом на сьогодні музей опломбували, у відповідальних осіб ключі забрали", – додав він.

Керівництво вважає, що розкрадання музейних експонатів відбувалося роками.

"В інвентарних книгах ми виявили розриви, стерті деякі печатки. Остання звірка відбувалася понад 8 років тому. Літом цього року за попереднього директора на початку звірки книги в актах не вказані у тому порядку, в якому їх мали перевіряти. Ці акти підписали лише 2 з 4 членів комісії", - каже головний зберігач фондів Ігор Хомин.

У заґратованому сховищі працювала електронна сигналізація і чергували охоронці.

"Я вважаю це сфальсифікованим нападом на добре ім'я Бориса Возницького і частково на мене, – вважає екс-директор галереї Лариса Возницька-Разінкова. – Цією справою повинні займатися правоохоронні органи, і я готова їм допомагати. На час слідства директор Тарас Возняк має бути відсторонений від посади. У червні відповідно до мого наказу про інвентаризацію завідувач музею і головний зберігач повідомили, що звірку завершили і їм залишилось дещо допрацювати. Тоді мені повідомили, що всі музейні предмети на місці. Куди вони могли подітися з того часу, невідомо".

Тараса Возняка обрали керівником галереї 7 вересня.
Вартість пропажі, яку виявили під час перевірки, на чорному ринку оцінюють у десятки мільйонів доларів, повідомили в прес-службі установи.
Зараз ви читаєте новину «Стародруки вартістю $10 тис. могли вкрасти музейники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі