вівторок, 03 березня 2015 18:42

Стали відомі переможці премії імені Шолом-Алейхема

Стали відомі переможці премії імені Шолом-Алейхема

У Києві відбулася церемонія вручення премії імені видатного єврейського письменника і драматурга Шолом-Алейхема. Про це у вівторок 3 березня повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

"Дипломи номінантів премії отримали Володимир Даниленко за книгу повістей "Тіні в маєтку Тарнавського", Олексій Зарахович за книгу "Чехонь", Олександр Ласкін за документальний роман "Будинок горить, годинник іде", Володимир Поліщук за ґрунтовне дослідження життєвого і творчого шляху поетеси єврейського походження Раїси Троянкер, поміщене в книзі "Від Григорія Сковороди до Раїси Троянкер". Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема стала Валерія Богуславська за книгу вибраних перекладів "Високе дерево", - інформує прес-служба Кабміну.

У церемонії до дня 156-ї річниці з дня народження письменника взяли участь перший заступник міністра культури Ігор Ліховий та уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

Премія присуджується з 2009 року один раз на три роки до дня народження Шолом-Алейхема. Лауреатами премії можуть бути письменники, перекладачі, сценаристи, драматурги – автори творів, які популяризують духовно-культурні здобутки українського і єврейського народів і сприяють поширенню позитивного іміджу України в світі.

Шолом-Алейхем (Рабинович Шлем Нохумович) - один з основоположників літератури мовою ідиш, зокрема дитячої. Він народився 2 березня 1859 року в містечку Переяслав під Києвом. У віці 15 років, надихнувшись Робінзоном Крузо, він написав власну, єврейську версію повісті і вирішив стати письменником, узявши псевдонім Шолом-Алейхем ("мир вам" - традиційне єврейське вітання).

У Києві письменник жив у 1887-1890, 1893-1905 рр. Після погромів у 1905 році виїхав з сім'єю до Швейцарії, потім - до Німеччини. У 1914 році був висланий з країни як російський підданий, і перебирається до Нью-Йорка, де прожив останні роки життя.

Зараз ви читаєте новину «Стали відомі переможці премії імені Шолом-Алейхема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі