четвер, 25 серпня 2016 17:11

"Сепаратисти не критикували мою книгу. Але сприйняли її не зовсім адекватно" - автор "Иловайского дневника"

"Сепаратисти не критикували мою книгу.  Але сприйняли її не зовсім адекватно" - автор "Иловайского дневника"

- Описав події серпня 2014 року, коли у бою за Іловайськ загинули сотні українських солдатів. Розкрив подробиці смерті хлопців з добровільного підрозділу "Дніпро-1". Також оприлюднив раніше невідомі факти бойових дій - свідчення і спогади воїнів, про які я не знав раніше, - каже Роман Зиненко про свою книгу "Иловайский дневник". Він особисто брав участь у військовій операції під Іловайськом. На основі пережитого написав книгу, що вийшла у харківському видавництві "Фоліо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник із Донбасу написав книжку за три тижні

- Намір написати книгу виник приблизно у вересні-жовтні 2015 року. А у лютому текст рукопису вже був готовий. Був на презентації книги "Іловайськ" Євгена Положія. Моя мама хотіла придбати примірник за 100 гривень. Кажу їй, що можу написати книгу сам і не дозволив купувати. Тоді навіть не уявляв, як це описати.

- Жанр щоденника виник сам по собі. Збирав спогади. Так сталося, що події почали складатися у хронологічному порядку. Згадував, чим починався день, що відбувалося і як закінчувався. Події в Іловайську згадував легше, бо кожну ніч доводилося проводити в різних місцях. Окремо щоденника я не вів. Коли була можливість, ділився враженнями з друзями через SMS. Ця історія спілкування допомогла скласти картину з подіями. Також допомагали зі спогадами побратими. Коли усе зібрав докупи, то сюжетна лінія вибудувалась сама. Назву книги запропонувало видавництво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європі презентували книгу про війну на Донбасі

Роман Зиненко розповідає, що у книзі багато фотографій. Більшість - з особистого архіву.

- Часто це кадри з відзнятого відео. Якість тих фото невисока, тому зробили у чорно-білому форматі. Використав також знімки журналістів Макса Левіна і Марк'яна Лисейко, які в той час перебували разом з нами в Іловайську. Є також фото з інтернету.

- Найважчим було остаточно коригувати текст. Декілька разів повністю уважно перечитав усе і виправляв помилки. Щоразу події доводилося переживати знову. Страждав від безсоння - було психологічно важко. Редактори все наполягали на черговому перечитуванні. Перед друком книги навіть зненавидів свою роботу і відповів редакції, що не можу більше вчитуватися у текст. Кажу, хай буде, як є. Тому книга вийшла, можливо, недостатньо завершеною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська дитяча книжка про війну потрапила до одного з найпрестижніших каталогів літератури

- Я пережив і відчув на собі цю війну, тому свою історію писати було найважче. Розповіді про інших бійців тільки доповнюють мою особисту. З них мене найбільше вразила історія пораненого бійця. Через силу тамуючи біль, він рятує дівчинку. У неї загинули батьки.

"Иловайский дневник" - мій дебют у літературі. Спочатку думав, що це мій перший і останній невдалий "млинць".

- Дуже переймався за критичні відгуки. Та після виходу книги читачі надсилали відгуки і майже усі гарні. Навіть сепаратисти не критикували книгу. Хоча текст сприйняли не зовсім адекватно і перевернули усе, що можна. Побачили в книзі докази безжального ставлення добровольців і сил ЗСУ до цивільних мешканців Іловайська.

Зараз ви читаєте новину «"Сепаратисти не критикували мою книгу. Але сприйняли її не зовсім адекватно" - автор "Иловайского дневника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі