понеділок, 20 червня 2011 16:23

Ройтбурд представив виставку картин зі святими, ковбасами та батонами
15

Фото: ФОТО: Наталія ЧУБЕНКО

17 червня у столичній галереї "Колекція" художник Олександр Ройтбурд представив персональну виставку "Пристрасті за С (Z) урбараном".

На більшості картин митця зображений святий Франциск в одязі ченця. За легендою цей святий піднявся з могили на очах прихожан церкви в Ассізі. Також на полотнах - батони та ковбаси.

"Така ось моя Іспанія - м'ясоїдна, і одночасно аскетично-католицька. Був там торік. Їв, пив, оглядав пам'ятки, кохав і дивився на пальми. Там їх дуже багато, але вони не знайшли відображення в моєму проекті. По-перше, не хочу відбирати хліб у художника Тістола, який ці дерева постійно малює. А по-друге, я почав працювати над картинами взимку в Києві, коли про пальми можна було тільки мріяти", - розповів митець.

Подвійна назва виставки також має іспанські корені. За старими правилами написання іспанських імен і назв писалася літера "з", а не "с".

"Я сконцентрувався на творчості іспанського художника Сурбарана. Він першим використав сюжет про святого Франциска. Але у Сурбарана відсутнє оголене жіноче тіло. Це те, чого в його Іспанії мені бракує в порівнянні з реальною. Багаторічною працею я заслужив право привнести в його сюжети голу жінку. У мене на картині вона лежить, дуже симпатична. Малював її з еротичного сайту", - сказав Ройтбурд.

На відкриття виставки прийшли колеги художника Сергій Поярков, Ілля Чічкан із дружиною Машою Шубіною, Нікіта Кадан та Віктор Сидоренко. Також завітали письменниці Ірена Карпа та Оксана Забужко.

"Об'єктивно Олександр входить до п'ятірки найкращих художників України. Дуже шаную його, як творчу людину і одного з моторів українського арт-процесу. Я знаю звідки взялися ковбаси на його картинах. Олександр — це людина, яка мене знайомила з одеською культурою, водила за руку на Привоз по цих ковбасних рядах. Він представляє оту середземноморську грань української культури, яку недооцінюють. Це є те саме, плотське, тілесне, бурхливе із додатком єврейського перчику", - сказала Забужко.

Поет Володимир Цибулько розповів, що дружить з Ройтбурдом вже десять років.

"Живемо на Подолі в сусідніх будинках. Познайомились давно на якійсь тусівці. Частина письменників завжди корефанять з художниками, бо вони найбільш літературні. Крім чуттєвості, вони ще мислять сюжетами, як ми. Думаю, зґвалтувати Сашка на оформлення моєї нової книжки, на графіку. Він ще про це не знає", - розповів Цибулько.

"Іспанія в чому, в ковбасах і монахах? Це справжня вітчизняна СК, тобто наші реалії. Саша, як справжній майстер вписав Європу в український контекст. Згадую, його роботу із величезним шматом сала. Була така робота десь півтора на три метри. Водночас в нього є притчевість та міфологічність", - додав поет.

Зараз ви читаєте новину «Ройтбурд представив виставку картин зі святими, ковбасами та батонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі