пʼятниця, 12 серпня 2011 11:58

"Регіонали" Горлівки вважають Стуса "фашистом і бандерівцем"

"Регіонали" Горлівки вважають Стуса "фашистом і бандерівцем"

Горлівські "регіонали" вважають поета Василя Стуса "вбивцею наших дітей".

На сесії міськради Горлівки (Донецька область) депутати не підтримали встановлення в місті погруддя поета-дисидента Василя Стуса біля школи, де він вчителював. При обговоренні цього питання депутати від Партії регіонів назвали письменника "бандерівцем", "фашистом" і звинуватили у "вбивстві наших дітей".

Всього на сесії зареєструвалися 68 депутатів. Голоси за встановлення бюста віддали лише 13 депутатів з необхідних 39.

Микола Пижов, який виступав проти встановлення бюста, заявив, що в Горлівці вже є музей Стуса і одна зі шкіл міста названа його ім'ям, хоча "для соціально-економічного розвитку міста Горлівки Стус нічого не зробив".

Натомість депутат запропонував встановити пам'ятники людям, які "захищали Батьківщину від німецько-фашистських загарбників". За словами Пижова, це "маршал Радянського Союзу Іван Пересипкін, Герой Радянського Союзу Борис Котов та інші".

Варто зазначити, що ні місто, ні бюджет не понесли б ніяких витрат на установку бюста. Всі кошти повинна була надати Горлівська міська партійна організація ВО "Свобода".

Нагадаємо, Василь Стус (1938 - 1985) - український поет, дисидент, політв'язень. Помер у карцері табору. З 2005 року - Герой України.

Поет став символом українського опору другої половини ХХ століття. За правозахисну діяльність, за виступи з приводу репресій проти української інтелігенції у вересні 1980 року поет був засуджений до десяти років ув'язнення і п'яти років заслання.

За своє коротке життя поет, член Української Гельсінської спілки, Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладені англійською і надруковані на Заході.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" Горлівки вважають Стуса "фашистом і бандерівцем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

115

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі