пʼятниця, 22 липня 2011 16:44

У Горлівці може з'явитись погруддя Стуса

У Горлівці може з'явитись погруддя Стуса

Горлівська міська організація ВО "Свобода" звернулась із листами до міської ради Горлівки з ініціативою встановлення погруддя поету Василю Стусу та меморіальної дошки генералу армії УНР Володимиру Сікевичу.

Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив голова горлівської "Свободи" Ігор Славгородський.

Зокрема, в одному з листів йдеться про те, що кошти на погруддя Стуса ВО "Свобода" збиратиме по всій Україні, тому його встановлення не несе жодного навантаження на міський бюджет.

"Відділ культури міськвиконкому погодився з нами і підготував проект рішення, - зазначив Славгородський. - 29 липня на розгляд сесії Горлівської міськради буде винесено питання щодо Стуса".

Разом з тим, "свободівець" обурився негативним рішенням комісії міської ради з питань освіти, молодіжної політики, сім'ї, культури, фізкультури та спорту, яку очолює ректор автодорожнього інституту Михайло Чальцев і яка відмовила підтримати ініціативу вшанування Стуса і Сікевича.

"У порядку денному засідання цієї комісії було питання щодо встановлення меморіальної дошки генералу армії УНР Володимиру Сікевичу. Я почав розповідати про генерала Сікевича, про його похід з козаками на Донбас з метою його визволення від більшовиків в квітні 1918 року, про горлівську битву в Циганському лісі, яка поставила крапку у відновленні влади УНР на Сході України. І тут пролунала  показова фраза керівника міського радіо Єрохіной: "Так он же наших уничтожал - большевиков, красных!" - розповів представник ВО "Свобода".

"Голова, заступник і секретар комісії вирішили, що Горлівці непотрібні ні Стус, ні Сікевич. Такі у нас депутати-українофоби, які утрьох вирішують, кого з героїв України повинні шанувати горлівчани", - зауважив Славгородський.

Разом з тим, він пообіцяв продовжити ініціативу належного вшанування генерала армії УНР, уточнивши, що наразі до мера Горлівки Євгена Клепа відправлено листа за підписом представників ВО "Свобода", історичного товариства "Українська варта" та письменника-дослідника Романа Коваля з проханням назвати ім'ям Володимира Сікевича вулицю або площу у Горлівці.

Слід зазначити, що Василь Стус працював учителем української мови та літератури у середній школі № 23 м. Горлівки.

У квітні 1918 року Володимир Сікевич очолив Донецьку групу у складі трьох піхотних, гарматного та інженерного полків армії УНР, яка мала завдання звільнити Донбас. 15 квітня війська під його командуванням зайняли Барвінкове, згодом здобули Слов'янськ, Бахмут, Микитівку, Колпаків.

Зараз ви читаєте новину «У Горлівці може з'явитись погруддя Стуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути