четвер, 25 грудня 2014 16:57

"Путіна вигодували, як у 1930-х випестили Гітлера" - Забужко

"Путіна вигодували, як у 1930-х випестили Гітлера" - Забужко
фото: Сергій Старостенко

Україну до розколу готували - вважає письменниця Оксана Забужко. Про стереотипи та наслідки роботи російської пропаганди на Заході вона розповіла журналу "Країна". Повну версію розмови можна прочитати у свіжому номері журналу за 25 грудня.

"Останні півроку дуже багато часу збавила, щоб працювати голосом країни на різних зарубіжних форумах. У тому числі, й за участі політиків. Скрізь, де можна гавкнути за Батьківщину", - каже Оксана Стефанівна. Письменниця зауважила, що протягом цього року сприйняття України у Європі міняється, але мусимо далі долати ці стереотипи.

"Ще у травні загальна настанова на Заході була, що Путін в Україні, мовляв, має свої резони. Штайнмайєр (міністр закордонних справ Німеччини. - "Країна") виголошував промову на Форумі європейських письменників: "В Україні зараз святкують двохсотліття Шевченка. Але був важливіший український письменник - Гоголь, який писав по-російськи і вважав, що його батьківщина - Little Russia - має належати до Росії. А зараз в Україні дехто хоче заборонити російську мову. Тому давайте так легко не засуджувати Путіна. У нього є свої причини втрутитися в ситуацію в Україні".
Мене реально чорти взяли. Восьме травня, Берлін - такий символічний збіг. Я приїхала, коли вже знайшли того депутата з розпоротим животом (Володимира Рибака, депутата Горлівської міськради, у квітні закатували бойовики за проукраїнську позицію. - "Країна"). І тут, холєра ясна, мушу від цього "ріббентропа" в Берліні вислуховувати, хто фашист, а хто - антифашист. Словом, в д'Артаньянові заграла кров тюїльрійських гвардійців - і мене понесло.
Перепрошую, жорстко кажу, в мене якийсь шизофренічний стан: я приїхала звідти, де людям розпорюють животи, а ви тут говорите про діалог. Ніхто ніякої російської мови в Україні не забороняє, це маніпуляція. І який діалог ви збираєтеся провадити, коли з другого боку - насильство? Якого роду діалог ви можете мати під дулом автомата і з розпоротими животами? Який "обмін думками" ви хочете мати з тим, хто приходить вас убивати? У такий спосіб отримаєте ток-шоу, на якому 5 хвилин дасте Гітлеру і 5 хвилин - єврею.
Шок був, мікрофон мені вирубали. Перелякана модераторка: "Там щось сталося з мікрофоном". Штайнмайєр зник, не дочекавшись перерви. Подумала: це я ще тобі, дорогенький, не розказала, як моя тітка в тюрмі ґестапо просиділа два місяці, чекаючи смерті, і як моя мама дівчинкою за німецької окупації від облав переховувалася. Так що я дещо знаю про пакт Молотова-Ріббентропа, і що таке союз Москви і Берліна, і як ви добре вмієте грати в чотири руки з росіянами, "борці з фашизмом".

Оксана Забужко вважає, що політична криза - не суто українське явище, вона - глобальна:
- Не тільки в Україні політичний клас неадекватний теперішнім історичним викликам. Сьогодні глобальна криза політиків і політики. Вона у відриві від етики, як виявилося, не справляється з управлінням. Вигодували Путіна, як у 1930-х випестили Гітлера. Тільки з тією різницею, що сьогодні, холєра, нема Черчилля. Нема й Рузвельта".

 

Зараз ви читаєте новину «"Путіна вигодували, як у 1930-х випестили Гітлера" - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі