понеділок, 06 березня 2017 09:00

Прем'єру "Травіати" Джузеппе Верді засвистали глядачі

Прем'єру "Травіати" Джузеппе Верді засвистали глядачі
"Травіата"

6 березня 1853 року в театрі Ла Феніче у Венеції пройшла прем'єра опери Джузеппе Верді "Травіата". Опера написана на лібрето Франческо Марія П'яве за мотивами роману "Дама з камеліями" О. Дюма-сина. В той же день опера зазнала провалу - глядачі засвистали акторів.

Проблема була у виборі акторів і теми самої опери. Головна героїня — куртизанки, що вмирає від невиліковної хвороби. Верді поставив не комічну оперу, а трагічну - про нещасливу долю сучасної паризької куртизанки Віолетти. За основу сюжету взяв роман Александра Дюма-сина "Дама з камеліями". Як і раніше в "Ріголетто" і "Трубадурі" Верді поставив на центральну роль персонаж, відкинутий суспільством. На прем'єрі "Травіати" роль Віолетти виконувала доволі огрядна співачка. У те, що її героїня смертельно хвора, вірилося важко. Глядачам це не сподобалося.

Джузеппе Верді доопрацював оперу. Переніс дію на півтора століття назад - у часи короля Людовика XIV. І невдовзі "Травіата" стала однією з найзнаменитіших опер. Олександр Дюма-син написав: "50 років по тому про мою "Даму з камеліями" ніхто б і не згадав, але Верді зробив її безсмертною". Сьогодні "Травіата" входить до репертуару провідних театрів світу. Її події знову повернуто в середину ХІХ ст.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єру "Травіати" Джузеппе Верді засвистали глядачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі