понеділок, 18 червня 2012 10:30

Пісок з-під Севастополя тоннами вивозять до Сочі

Пісок з-під Севастополя тоннами вивозять до Сочі
Кримчани та екологи б'ють на сполох. Фото: new.reklama-sev.com.ua

З січня двічі на день кораблі звозять пісок до причалу № 237 у Камишовій бухті під Севастополем. Пісок приймають, очищають і далі вивозять вантажівками на будівництво російського олімпійського містечка в Сочі, передає ТСН.

Компанія, яка займається видобутком піску, дозвіл на таку діяльність має: на документах підпис заступника міністра екології Дмитра Мормуля. Приватна компанія видобуває в заповідних зонах пісок за ціною по 34 коп. за тонну, а російської компанії його продають від 150 грн.

Охорона портів не пускає екологів, які хочуть перевірити законність такої діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Севастополем шукають кілограм золота

"Ми домоглися, щоб спільна комісія була з прокуратурою. Приїхали на територію причалу з природоохоронною прокуратурою - їх теж не пустили", - розповідає громадський екологічний інспектор Микола Подоляко.

За словами екологів, Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про охорону Чорного моря, у зв'язку з чим на цих територіях подібна діяльність категорично заборонена.

Аспійская бухта під Севастополем - одна з найкращих для розмноження дельфінів. Але мертве дно робить її непридатною для життя: тут кілька років не буде рости морський планктон, сюди не зайде на нерест риба через те, що в підводних кар'єрах накопичується сірководень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У морі біля Севастополя рибалки виловили акулу-гобліна

Крім того, піщаний бізнес загрожує життю, адже в більш глибокі підводні кар'єри зсуваються цілі пляжі - разом з людьми на них. Якщо пісок видобуватиметься з такою ж інтенсивністю, вже до середини літа частина берега може зійти в море, прогнозують екологи.

Такі зрушення вже були, на цьому ж місці в 2010-му привалило відпочиваючих: тоді троє людей загинуло, а налякані місцеві жителі вийшли з протестами. Місцеві чиновники заявили, що видобуток піску зупинять, але насправді браконьєри не зупинилися, а просто відїхали трохи далі і ретельно ховаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Херсонесі знайшли сліди Андрія Первозванного

"Щодня приходить корабель і намиває пісок. Зазвичай він уночі припливає ", - відзначають відпочиваючі.

Екологічні інспектори з'ясували, що в планах компанії вирити ще 10 млн. тонн піску - цього вистачить на будівництво невеликого міста.

Зараз ви читаєте новину «Пісок з-під Севастополя тоннами вивозять до Сочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути