четвер, 26 квітня 2012 12:20

Після аварії з Чорнобиля забороняли вивозити навіть дітей
5

Фото: Фото: Світлана Корженко

Після аварії на ЧАЕС мешканцям Чорнобильського району забороняли покидати свої домівки.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів голова Броварської районної організації "Чорнобиль України" Михайло Хрущенко. На час аварії він був головою харчоблоку.

"На другий день після аварії в районній раді зібрали всіх начальників. За столом сиділи дядьки — красиві, здорові, з генеральськими пагонами. Сказали: "Хлопці, не доведи Господи, будете тікати чи вивозити з Чорнобильської зони своїх дітей і родичів. Це все буде розцінюватися як дезертирство у воєнний час", - сказав він.

"На той час моїй старшій доньці було 7 років, молодшій — 2. Забрав їх з Чорнобиля 5 травня. Повіз у Бучу до свого брата. Доньки зараз постійно хворіють, в них болять голови і шлунки. Але ніяких пільг не мають. Коли разом збираємося, перший тост адресую їм. Кажу: "Діти, вибачте, що тримав вас 10 днів у Чорнобилі", - додав Хрущенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво укриття ЧАЕС може стикатися з непередбачуваними проблемами

Він також розповів, що продукції з харчоблоку — рибу і ковбасу, 29 квітня відправили у Сквиру.

"Після вибуху ковбасний і рибний цехи закрили. На другий день подзвонили начальники з району. Повідомили, що за продукцією приїдуть. Навантажили 2 машини м'яса і по одній - ковбаси та риби. Всю продукцію відвезли у Сквиру", - розповів він.

"Сітроцех продовжував працювати. В пляшки розливали мінеральну воду і направляли її у Прип'ять. Працювали, бо боялися, щоб держава не зробила з нас дезертирів", - додав Михайло Хрущенко. 

Він також розповів, що щороку їздить в Чорнобильську зону на могилу батьків. Останній раз був там минулими вихідними.

Нагадаємо, сьогодні Україна відзначає 26-ту річницю аварії на Чорнобильській АЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екскурсії в Чорнобиль - безглузда ідея - експерт

"Цього разу зібралося близько сотні людей, хоч раніше було по 200-300. Хата моїх батьків досі стоїть. Останній раз заходив всередині минулого року. Хата осіла, голова в стелю впирається. Поля позаростали величезними деревами. Вони навіть у хатах ростуть, попробивали дах і стіни", - поділився він.

"На це важко дивитися. Після поїздки в Чорнобиль три дні п'ю горілку. Закриваюся в квартирі, дивлюся у вікно і сплю. На третій день це припиняю".

Нагадаємо, сьогодні Україна відзначає 26-ту річницю аварії на Чорнобильській АЕС.

Саме 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. за київським часом на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років). Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря, становила 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі 1945 року. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Більше читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Після аварії з Чорнобиля забороняли вивозити навіть дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути