четвер, 12 липня 2012 12:39

Новий законопроект ЄС обурив Radiohead і Pink Floyd

Новий законопроект ЄС обурив Radiohead і Pink Floyd
Барабанщик Pink Floyd Нік Мейсон підписав лист-протест поруч з іншими музикантами. Фото: guitarism.ru

Новий законопроект про авторські відрахування, розроблений в Євросоюзі, викликав обурення ряду музичних колективів, серед яких опинилися рок-групи Pink Floyd і Radiohead, повідомляє Reuters. Законопроект спрямований на те, щоб прискорити виплату відрахувань музикантам, однак ті вважають, що він, навпаки, погіршить стан справ.

Під листом, що виражає позицію виконавців, підписалися барабанщик Pink Floyd Нік Мейсон, гітарист Radiohead Ед О'Браєн, англійська співачка Сенді Шоу та інші музиканти. Вони впевнені, що законопроект не вирішить проблему із затримкою виплат авторських відрахувань, оскільки він складений таким чином, що його положення найбільш вигідні товариствам, які займаються збором авторських відрахувань від імені музикантів.

Відповідно до законопроекту ці товариства будуть зобов'язані передавати всі отримані комісійні бенефіціаріям не пізніше, ніж 12 місяців після закінчення фінансового року, в якому прозвучав той чи інший музичний твір. Зараз цей термін у середньому по Європі становить близько 24 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ромео і Джульєта танцюватимуть під музику "Radiohead"

На думку музикантів, на ділі це навряд чи поліпшить ситуацію, оскільки значну частину коштів товариства все одно зможуть утримувати досить довго. Автори листа наголошують, що в законі не передбачено жодних заходів, які спонукали б такі товариства виплачувати комісійні їх адресату. Таким чином, вони як і раніше можуть довгий час використовувати ці гроші самі, пускаючи їх в оберти.

Більше того, законопроект запроваджує положення, згідно з яким товариство зі збору відрахувань може залишити всі отримані кошти собі, якщо протягом п'яти років після їх отримання йому не вдалося виявити правовласника. Музиканти висловили впевненість, що це положення буде спонукати такі організації максимально сповільнювати процес виплати і фактично узаконює розкрадання коштів.

Проте в законопроекті передбачено також заборону на використання грошей, зібраних від імені музикантів, для інвестицій. За виконанням цієї вимоги повинні будуть стежити спеціальні комісії, до складу яких увійдуть композитори, музиканти і правовласники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За два дні Radiohead заробили на безкоштовному альбомі 5 млн фунтів

Ще одним важливим пунктом законопроекту є полегшення процедури ліцензування музики в інтернеті. Цей захід спрямовано на боротьбу з піратством, яке процвітає через те, що отримання ліцензії на відтворення музики тими чи іншими онлайн-ресурсами - процедура досить тривала і в кожній країні Євросоюзу проходить окремо відповідно до місцевого законодавства.

Музиканти стверджують, що остання міра може полегшити стан справ в інтернеті, але до 95 відсотків комісійних, які вони заробляють на виконанні пісень на концертах і фестивалях, а також на продажу дисків, товариства по збору відрахувань будуть утримувати, як і зараз.

За оцінкою Єврокомісії, в 2010 році великі товариства зі збору авторських відрахувань (в Європі працює близько 250 таких компаній) утримували загалом близько 3,6 мільярда євро комісійних, призначених музикантам. Самі композитори та виконавці стверджують, що ця сума набагато більше.

Зараз ви читаєте новину «Новий законопроект ЄС обурив Radiohead і Pink Floyd». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі