пʼятниця, 17 травня 2013 16:02

Никифор робив малюнки на макулатурі - відкрили виставку відомого наївного художника
14

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Сто робіт відомого лемківського наївного художника Никифора показали у Києві. Виставку його малюнків відкрили 16-го травня у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

Никифор був лемком з польського курортного міста Криниця. Народився 1895-го року. Дитинство і більшу частину життя провів у скруті. Проте наприкінці творчого шляху мав виставки у найпрестижніших музеях світу. Рекордна ціна за його малюнок, встановлена у Польщі, близько $3 тис.

"Він ніколи в житті нічого не робив - тільки малював. Зробив з кілька десятків тисяч малюнків, - каже директор музею Никифора у Криниці Збігнєв Воланін. - Свої роботи підписував "Никифор художник - Никифор митець". Він був вуличним художником, фактично жебраком. Ходив по Криниці з капелюхом, просив гроші. Криниця була модним курортом серед політичної і творчої еліти. Йому не дозволялося довго перебувати у центрі міста, бо там повсюди крутився вишуканий світ. Зараз на тому місці, де йому забороняли розставляти свої малюнки, вулиця названа на його честь. Сьогодні творчістю Никифора одночасно пишаються поляки, лемки і українці. Пам'ятники художнику стоять у Польщі та Україні".

Никифор ніколи не купував паперу. Малюнки зроблені на непотребі, який йшов у макулатуру - упакуваннях, старих чернетках. Теми його творчості - церква, портрети та пейзажі Лемківщини.

"Можна побачити, що його творчість закорінена на глибоких традиціях української народної творчості, має щось від Козака Мамая, української ікони", - каже директор київського музею Адріана Вялець.

Никифор помер від туберкульозу 1968-го року. Більшість його робіт не вдалося зберегти. Фільм про його життя і творчість "Мій Никифор" 2004-го зняв польський режисер Кшиштоф Краузе. Стрічка здобула головну перемогу на кінофестивалі у Карлових Варах.

Виставка художника триватиме до 30-го червня.

Зараз ви читаєте новину «Никифор робив малюнки на макулатурі - відкрили виставку відомого наївного художника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі