понеділок, 17 серпня 2015 12:29

На Полтавщині з'явився провулок імені Олеся Ульяненка

У місті Хорол, що на Полтавщині, іменем видатного українського письменника Олеся Ульяненка було названо провулок.

Сьогодні, 17 серпня, виповнюється 5 років з дня його смерті. До цієї дати ініціативна група українських діячів культури звернулася до адміністрації міста Хорол, де письменник народився і виріс, з пропозицією назвати його ім'ям одну з вулиць.

У липні представники ініціативної групи отримали офіційну відповідь, в якому виконавчий комітет Хорольської міської адміністрації повідомив, що сесія Хорольської міської ради для увічнення пам'яті Олеся Ульяненка ухвалила рішення назвати провулок його ім'ям.

Олесь Ульяненко народився в місті Хорол на Полтавщині. У 15 років пішов з дому. Закінчив медичне училище і морську школу, служив в радянських десантних військах у Німеччині та Афганістані і навіть встиг побути шаманом в Якутії.

Перший твір надрукував у 26 років, а в 35 – роман "Сталінка" приніс йому славу "найбільш радикального і жорсткого українського прозаїка". Роман отримав малу Шевченківську премію і був включений в програму загальноосвітніх шкіл і вишів. Всього Ульяненко написав близько 20 романів, кожен з яких викликав не аби який резонанс у суспільстві.

Книга "Жінка його мрії" спричинилася до великого скандалу. У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала роман порнографічним, і його вилучили з обігу. Однак висновок комісії викликало хвилю обурення серед української інтелігенції. Сам Ульяненко став першим письменником, що подав до суду на Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. У квітні 2010 року роман було перевидано.

Ульяненко помер у своїй київській квартирі в ніч на 18 серпня 2010 року. Офіційна причинасмерті - хронічна серцева недостатність.

 
Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині з'явився провулок імені Олеся Ульяненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі