понеділок, 25 червня 2012 11:01

На Бергманівському тижні у Швеції вшанують Ерланда Йосефсона

На Бергманівському тижні у Швеції вшанують Ерланда Йосефсона
Перший Бергманівський тиждень був організований в 2004 році ще за життя Інгмара Бергмана. Фото: slinger.ru

Бергманівський тиждень пройде з 25 червня по 1 липня на шведському острові Форе, з яким пов'язані останні чотири десятиліття життя і творчості знаменитого шведського режисера Інгмара Бергмана (1918-2007).

Тиждень проводиться дев'ятий рік поспіль, і його організатори з року в рік порушують найрізноманітніші теми, що звертають увагу як на творчість знаменитого шведського режисера, так і на розвиток сучасного кінематографу загалом.

У програмі цього року організатори тижня звернули особливу увагу на дати, які відзначаються в Швеції. 2012 проходить в країні під знаком століття після смерті найбільшого шведського письменника і драматурга Августа Стріндберга (1849-1912). Роль і місце цього письменника у творчості Бергмана торкнуться під час зустрічі з відвідувачами тижня історики, актори і театральні діячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм-відкриття Московського кінофестивалю висміяв "гламурну тусовку"

Іншою датою, на яку звернуть увагу в цьому році, стало 30-річчя після прем'єри фільму "Фанні та Олександр" (1982), знятого Інгмаром Бергманом. Любителі кіно згадають не лише історію картини, а й зустрінуться зі шведськими режисерами, які постаралися перенести кінооповідь на шведську театральну сцену.

Згадають учасники та відвідувачі Бергманівського тижня і творчість відомого шведського актора, письменника Ерланда Йосефсона, який багато знімався в картинах Бергмана. "Фанні та Олександр", наприклад, стала однією з них. Актор пішов з життя в лютому цього 2012 року на 88 році життя.

Серед зарубіжних гостей цього року - кінематографісти з Бельгії брати Жан-П'єр Дарденн і Люк Дарденн.

Бергман виявився вперше на невеликому Форе, розташованому поблизу шведського острова Готланд, у квітні 1960 року в пошуках місця для зйомок одного зі своїх фільмів. Острів справив на режисера таке сильне враження, що він зняв на ньому не тільки сім своїх наступних картин, а й оселився на острові. Тому не випадково, екскурсії по місцях зйомок фільмів Інгмара Бергмана є одним з популярних пунктів програми серед відвідувачів фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одеському кінофестивалі Кілліан Мерфі представить дві нові стрічки

Перший Бергманівський тиждень був організований в 2004 році ще за життя Інгмара Бергмана групою ентузіастів, яка з часом оформилася в фонд "Бергманівського центру на Форе". Як згадують організатори тижня, сам режисер до ідеї поставився скептично, проте в 2006 році він все ж відвідав фестиваль.

Серед організаторів тижня і фонд, який володіє будинком Інгмара Бергмана на Форе, а також Гетеборзький міжнародний кінофестиваль і шведська влада.

Зараз ви читаєте новину «На Бергманівському тижні у Швеції вшанують Ерланда Йосефсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі