середа, 25 березня 2015 18:04

"Музична шпаргалка": Українці заспівали про Нью-Йорк і Каліфорнію

"Музична шпаргалка": Українці заспівали про Нью-Йорк і Каліфорнію
Кадр з кліпу Гайдамаки "Ace of Spades"

Якщо українському музиканту закортить віддати данину своїм кумирам, то, напевно, найчесніше буде зробити це за прикладом гурту "Гайдамаки" - офіційно заспівати кавер версію улюбленої пісні.

 В традиційній рубриці "Музична шпаргалка"Gazeta.ua продовжує відслідковувати влив світового шоу-бізнесу на український.

Ace of Spades - "Піковий туз", бойвик 1980-го від рокерів важковиків Motörhead з Туманого Альбіону

В репертуарі "Гайдамаків" пісня Лемі Кілместера з`явилась 2012 року у складний для гурту період. Два лідера Олександр Ярмола і Іван Леньо так довго тягнули ковдру кожен у свій бік, що врешті розірвали на два не рівноцінних кавалки. Фронтмен залишився наодинці, залишивши за собою назву "Гайдамаки". Леньо очолив створений з давніми колегами новий гурт "Kozak System".

Ace of Spades продовжують виконувати зі сцени обидві групи, обидві для колориту вставляють в правдивий британський хард-рок мелодію про нашого кошового отамана війська Запорізького Григорія Сагайдачного, котрий, як відомо, проміняв жінку на тютюн і люльку. Особливо цей музичний жарт від українців розумієш, якщо хоч трішки знайомий з біографією вічного гуляки Кілместера. 

Інший київський рок-гурт Mad Нeads за час свого існування теж пережив не одну перетрубацію. Правда, вони були не такі болючі й скандальні, як у "Гайдамаків". Спочатку тріо відійшло від мови двох перших свої платівок, англійської, і почали експериментувати, співаючи російською та українською. Наступна зміна в групі відбулась з розширенням не лише кола учасників, але й збільшенням літер у назві. 10 років тому вони стали Mad heads XL, до традиційного рок-н-рольного набору з електрогітари, барабанів і контрабасу додалася духова секція, а пісні почали писати все більше на основі життєрадісних мелодій регі й ска. 

"Розслабитися і не париться" з цього приводу закликає Вадим Красноокий своїх прихильників, які звикли до іншого стилю, іміджу Mad Нeads.

Це переспів хіта 1988-го року "Don't Worry, Be Happy" від нью-йоркського джазмена, десятиразового володаря "Ґреммі" Боббі Макфферріна 

"Нащо нам тепер Каліхворнія, в нас є свій музон", - співає у своєму жартівливому кавері на хіт гурту "Eagles" Олег Скрипка. Мелодія головного шлягеру 1977-го року "Hotel California" знадобилась легенді українського року аби констатувати, що в цій країні радіо Шансон завжди замінить слухачу будь-яку стильну фірмову музику. 

Слід зазначити, що творчість Скрипки і каліфорнійців "Eagles" об'єднує не лише ця пісня. У себе на батьківщині авторів "Hotel California" вважають чи не головними виконавцями в стилі фолк-рок, як і проекти Олега в Україні.

В своїй пронизливій пісні "Walk On The Wild Side" нью-йоркець Лу Рід розповідає декілька історій про фріків на вулицях рідного міста, повій-трасвеститів, геїв, емігрантів з островів. 

Меланхолійно-мрійливий настрій пісні Ріда надихнув у свій час львів'ян з "Мертвого півня" за її мотивами написати свою прогулянку містом. Пісня "Осіння" вийшла на другому альбомі "півнів" у 1993-му році.

Інших львів'ян, репера Vova Zi Lvova та ґьорлс-бенд Mirami на хіт "Сексуальна" надихнув дует французького діджея Девіда Гета та американського R&Bішника Akon

 

Назву в принципі українці не змінили.

На зорі популярності хіп-хопа був у Нью-Йорку такий гурт Run–D.M.C., співав про важку вуличну буденність темношкірих підлітків

"Kozzzak Disco", один із проектів хлопців зі старого "Скрябіна", теж заспівав про життя молодика, але трішки в інших декораціях, хоча на той же мотив.

Зараз ви читаєте новину «"Музична шпаргалка": Українці заспівали про Нью-Йорк і Каліфорнію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі