понеділок, 13 січня 2014 15:20

Містичний роман-балада - перший у всеукраїнському рейтингу книг
12

Щорічний рейтинг "Книжка року-2013" традиційно оголосив кращі видання. Всеукраїнський рейтинг проходить уже в 15-й раз.

Перше місце в номінації "Красне письменство" посіла книга Валерія Шевчука "Дім на горі". У номінації "Жанрова література" перемогла книга Михайла Бриниха "Шидеври світової літератури". А кращою дитячою книгою — назвали спільну роботу Мар'яни і Тараса Прохасько "Хто зробить сніг".

"Дім на горі" - один із кращих романів письменника. Його відносять до химерної прози. Він побудований з двох частин: повісті-преамбули і циклу "Голос трави" з тринадцяти новел. Життя героїв перебігає мовби в якомусь химерному світі. Сюжет повісті "учуднений" багатьма засобами. У будинку на горі володарюють жінки. Чоловіки тут з'являються вряди-годи, їм належить доля блудних синів. Лише від тих, хто нап'ється води тут, на горі, з рук жінки, народжуються дівчатка. Хлопці народжуються від таємничих прибульців, які зваблюють жінок усупереч їхній волі.

"Шидеври світової літератури" — одна з двох книг письменника Михайла Бриниха, які він випустив цього року. Обидві написані суржиком. У них йдеться про відомих письменників та їх твори. Сам Бриних жартує, що це хрестоматії з цікавинками. А "Хто зробить сніг" - перша дитяча книга Тараса Прохасько. Кольорові ілюстрації до фантастичної повісті робила дружина письменника. У ній ідеться про стосунки між дітьми - братами, сестрами. Кротенята живуть у лісі і контактують з іншими звірятами, їхніми сусідами. Кротенята вчаться бути собою і вирішують для них найголовнішу проблему - хто вони є.

У номінації "Поезія" перше місце в рейтингу поділили: Аттила Могильний "Київські контури", Віктор Неборак "Літаюча голова", Іван Малкович "Подорожник", Назар Гончар "Автопортрети", Юрій Андрухович "Листи в Україну" та Юрко Позаяк "Шедеври". У номінація "Хрестоматія" - Гео Шкурупій "Вибрані твори". У номінації "Софія" - Чарльз Тейлор "Секулярна доба". У номінації "Обрії" - Браян Фейген "Велике потепління: Зміна клімату та піднесення й гибель цивілізацій". У номінації "Зарубіжна проза" - Ден Браун "Інферно".

Президент Всеукраїнського рейтингу "Книжка року" - український літературний критик та журналіст Костянтин Родик. На початку 2000-го, Центр рейтингових досліджень "Еліт-Профі" здійснив перше в українській книжковій історії презентативне експертне опитування "Книжка року'99". Усього в рейтингу взяли участь 235 кращих книжок, виданих в Україні 1999-го року.

Зараз ви читаєте новину «Містичний роман-балада - перший у всеукраїнському рейтингу книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі