четвер, 28 квітня 2016 17:53

Мешканка Прип'яті врятувалася від примусового аборту після аварії на ЧАЕС
6

Іларіон Павлюк
Фото: Олександр Фальчевський
Олег Рогожа
Володимир Рибась

26 квітня був презентований документальний фільм "Лазуровий пил" на телеканалі "Україна". Стрічка присвячена 30-річчю пам'яті аварії на Чорнобильській АЕС.

"Завжди сильніший ефект мають історії людей. Створюючи фільм, ми зрозуміли, що немає сенсу шукати іншу форму, - розповідає автор фільму Ілларіон Павлюк на допрем'єрному показі. - Герої нашого фільму - двоє людей. Перший - це професійний гід зоною відчуження Олександр Сирота, який показує нам місто. Йому було 10 років, коли довелося покинути Прип'ять. Другий герой - це Марина Сівець, яка була вагітна під час аварії і проживала у покинутому місті. Її історія найбільш драматична".

Марина Сівець під час зйомок розповіла, як врятувала свого ще ненародженого сина після аварії. Вона зважилася на втечу з лікарні. Її змушували зробити аборт.

Робота над фільмом тривала 8 місяців. За цей час знімальна команда робила 4 відрядження до зони відчуження влітку, восени та взимку.

"Були в небезпечному місці, де рівень радіації зашкалював, - коментує Олег Рогожа, автор і продюсер фільму. - Показники там перевищують допустимі в 22 тисячі разів. Це був підвал, куди скидали одяг пожежних на ЧАЕС. Розуміли, що якщо в цьому місці щось піде не так, нас може спіткати така ж доля, що і перших ліквідаторів. Вони загинули через кілька днів після аварії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще 40 років Чорнобиль впливатиме на здоров'я українців

У фільмі за допомогою спецефектів показано як виглядають конкретні місця у Прип'яті до аварії і після.

"Одне з відкриттів зони відчуження мене сильно вразило, - говорить Володимир Рибась, режисер "Лазурового пилу". - Всі вважають, що гігантські соми і безліч тварин в лісі - це прояв впливу радіації. Але насправді це не так. Коли людина покидає територію, природа бере своє".

Документальний фільм "Лазуровий пил" було показано в Канаді у межах Українсько-Канадського кінофестивалю. Його можна подивитись на сайті каналу.

Зараз ви читаєте новину «Мешканка Прип'яті врятувалася від примусового аборту після аварії на ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі