вівторок, 26 квітня 2016 07:55

Ще 40 років Чорнобиль впливатиме на здоров'я українців
3

Доктор медичних наук Олексій Камінський: ”Аби вберегтися від радіації, слід вживати йодовмісні страви з риби, морепродуктів. Користуватися йодованою сіллю”
Фото: ФОТО З САЙТА www.facebook
Будівництво арки-укриття поряд із четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Його планують завершити наступного року. Вартість проекту — 1,9 мільярда доларів

— Аварія на Чорнобильській АЕС мала для українців ранні та віддалені наслідки, — каже генеральний директор Національного наукового центру радіаційної медицини Академії медичних наук України 63-річний Дмитро Базика в інтерв'ю "Радіо Свобода". — Ранні стосувалися тих, хто отримав гостру променеву хворобу одразу після катастрофи. Зараз настає період віддалених наслідків.

26 квітня 1986-го — 30 років тому — на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух. Він зруйнував реактор і спричинив викид радіоактивних речовин, у 300 разів більший за ураження під час бомбардування японського міста Хіросіма 1945-го.

Дмитро Базика перелічує так звану ранню онкологію, що розвивалася в перші роки після аварії: рак щитовидної залози, молочної залози, лейкемія. Зараз кількість уражених цими хворобами зменшується.

— Віддалені наслідки не обов'язково спричинені радіацією, — каже Дмитро Анатолійович. — Людей відселили з їхньої землі — і вони пережили величезний стрес. Це наклалося на шкідливе опромінення. Тож можуть розвиватися непухлинні захворювання: ураження судин серця, мозку. Серед онкологічних хвороб більш далекому періоду притаманні — рак легенів і сечового міхура.

Досвід бомбардування Хіросіми показує: наслідки радіації тягнуться 70 років. Тобто Чорнобиль впливатиме на здоров'я українців ще щонайменше чотири десятиліття.

— Усе, що пов'язано з ендокринною та гормональною системою — вразливе до радіації. Найбільше від її впливу страждає щитовидна залоза. Але, крім радіоактивного йоду, було й зовнішнє гама-опромінення. Воно вплинуло на всі клітини тіла, — додає Олексій Камінський, 52 роки, доктор медичних наук із Національного наукового центру радіаційної медицини.

— Наслідком Чорнобиля є велика кількість патологій. В ендокринологів — це рак щитовидної залози та вузловий зоб. Гінекологи кажуть про репродуктивну систему жінок та рак молочної залози. Андрологи — про те, що радіація вплинула на чоловічу статеву систему. Окулісти — про катаракту. Пульмонологи — про рак легенів. Гастроентерологи — шлунка. Гематологи — про лейкемії, рак крові.

В останні роки відчутно зросла кількість хворих на цукровий діабет. Це пов'язано з радіацією?

— Вважають, що підшлункова — стійка до впливу радіації. Але вона містить бета-клітини, які виробляють гормони. Вони чутливі до випромінювання. Також порушується вироблення гормона, який захищає від ожиріння. Діабет у постраждалих від Чорнобиля та їхніх дітей трапляється в кілька разів частіше. Ожиріння — на 50 відсотків більше.

Чи можна вберегтися від цього?

— Є поняття "голодна щитовидна залоза". Цей термін стосується країн, де люди отримують мало йоду з їжею. Україна — серед них. Від браку йоду щитовидка починає збільшуватися, намагаючись захопити його якомога більше з крові. Так виникає зоб, пухлини.

Нам слід мати в раціоні йодомісткі продукти: рибу, морепродукти. Солити йодованою сіллю всі страви. Не захоплюватися солодкими напоями. Не їсти смаженого. Вживати полівітаміни.

Під час аварії говорили, що червоне вино захищає від радіації.

— Це — не міф. Доведено, що сухе червоне вино — єдиний алкоголь, що продовжує життя. Народи Середземномор'я їдять багато овочів, фруктів і морської риби. За обідом випивають півбокала вина. І живуть довше за українців.

Зараз ви читаєте новину «Ще 40 років Чорнобиль впливатиме на здоров'я українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути