понеділок, 09 грудня 2013 16:22

"Людям завжди потрібен герой" - вручили мистецьку премію від Пінчука

Автор: Фото: Сергій Іллін / PinchukArtCentre
 

32-річна художниця Жанна Кадирова стала переможницею третього щорічного конкурсу Премії PinchukArtCentre. На ньому вона представила 6-метрову мозаїчну роботу "Монументальна пропаганда". У стилі і манері радянських монументальних панно художниця зобразила сучасних героїв: красунь і красенів з рекламних бігбордів.

"Для мене радянське мистецтво - це художня цінність", - розповідає Кадирова. - "Мені дуже подобаються монументальні роботи тих часів: держава виділяла кошти на суспільне, над ними працювали цілі комбінати. Художників було багато, вони їздили в регіони, оформлювали там пошти, колгоспи, клуби, навіть автобусні зупинки. Я купувала залишки смальти у радянського архітектора, який сам працював над такими панно. Коли він побачив ескіз моєї роботи, сказав: "При совку була одна фігня, тепер - інша". Це так і є, тоді нав'язували певну ідеологію, зараз реклама так само нав'язує образи і ідеали. Ці ідеали змінюються з часом, але людям завжди потрібен герой. Спочатку задумувала, щоб робота була ззовні будинку, але навколо ПінчукАртЦентру мало місця на стінах. Таке панно має бути на фасаді панельного радянського будинку. Коли люди ростуть поруч із мистецтвом, вони виховуються інакшими."

Премію PinchukArtCentre вручили 6 грудня. На отримання Жанна Кадирова приїхала із Варшави, де перебувала у мистецькій резиденції.

"У зв'язку із подіями на Майдані не досиділа у резиденції в Польщі - мала там бути до 15 грудня. Те, що відбувається зараз тут, це значно крутіше і сильніше будь-якого мистецтва чи перформансу - це справжнє життя. Коли бачиш все на власні очі, а не з новин, стає спокійніше - розумієш, що люди не збираються відступати."

Художниця отримала грошову нагороду в 100 000 гривень, а також можливість протягом місяця стажуватися в майстерні всесвітньо відомого художника.

Зараз ви читаєте новину «"Людям завжди потрібен герой" - вручили мистецьку премію від Пінчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі