четвер, 02 лютого 2012 11:34

Спецтема: Закриття EX.ua

Люди звикли отримувати фільми й музику задарма - експерт

Люди звикли отримувати фільми й музику задарма - експерт

Атака на президентський сайт відбувалася через обурення людей тим, що їх позбавили чогось безкоштовного. На сайті ex.ua користувачі звикли отримувати фільми, музику і комп'ютерні програми задарма. Про це Gazeta.ua заявив генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій, виконавчий директор Громадської організації "Вікімедіа Україна" Юрій Пероганич. Він нагадав, що ex.ua був у рейтингу 25 найбільших піратських сайтів світу.

На думку експерта, у всьому світі законодавче регулювання процесів обміну інформації відстає від розвитку розповсюдження інтернету. Це логічно, бо не хотілося би, щоб держава наперед щось забороняла. Законодавство варто покращувати тоді, коли є конкретний прецедент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів месників EX.UA обізвали кібертерористами і поскаржились в СБУ

Пероганич вважає, що Україна має переглянути деякі аспекти правового регулювання авторського права. "Сьогодні діють застарілі норми Бернської конвенції - основоположного документу, який визначає регулювання авторських прав майже у всіх країнах світу. Там відсутня так звана "свобода панорами". Багато країн, у тому числі Німеччина, Сполучені Штати, денонсували положення цієї конвенції, які забороняють фотографувати і вільно поширювати зображення архітектурних пам'яток, скульптур, що розміщені в громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адміністрація EX.UA просить не атакувати сайти органів влади

На жаль, в Україні такої свободи немає. Надрукувати фотографії деяких об'єктів архітектури, скульптур можна були лише коли пройде 75 років після смерті власника авторських прав. Від цього страждає туристичний потенціал України, фото не можна розмістити на сторінках Вікіпедії. Це, наприклад, стосується скульптури Кия, Щека, Хорива і їхньої сестри Либіді, автором якої є архітектор Василь Бородай. Якщо надрукувати фотографії скульптури в туристичному проспекті, то родичі автора мають усі формальні підстави подати на видавництво до суду", - наголосив директор Асоціації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: EX.UA заблокували через закон, прийнятий в США - юрист

Він підкреслив, що також залишається відкритим питання про авторство об'єкта, який створений за рахунок усього суспільства, тобто на податки. Наприклад, у США фотографії Землі, які створено NASA, можна безкоштовно використовувати. Компанія Google безоплатно користується ними при створенні програмних продуктів. В Україні ці питання неврегульовані: свободи використання продуктів, які створені державним коштом, немає.

Зараз ви читаєте новину «Люди звикли отримувати фільми й музику задарма - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути