Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2012 20:24

Ліна Костенко в 20 років була екстравагантною й курила - Дмитро Павличко

Поет Дмитро Павличко, 83 роки, нарікає, що через самітницький спосіб життя Ліни Костенко по-справжньому розмовляв з нею аж 20 років тому. В молодості вони з Ліною були приятелями. Поет уже 60 років зберігає в себе коробку сірників, які купив Ліні Василівні у 50-х роках.

"Вона тоді курила. Приїхала одного разу з Москви до мене в гості до Львова, то я їй ті сірники купив. Не дуже схвалював, але вона була екстравагантна. І досі бережу їх, хоч Ліна Василівна відцуралася багатьох своїх друзів", - розповів поет.

На молоду Костенко задивлявся поет Василь Симоненко. Про це розповів 77-річний поет Микола Сом, який жив із Симоненком в одній кімнаті в гуртожитку.

"Ліну Вася Симоненко дуже любив. У них таємна любов була, хоч Ліна старша від нього на п'ять років. На неї не можна було дивитися без захвату: жіночна, з лукавинкою в очах - справжня красуня. Він називав її Косталіна. Казав: "Мене нагородила поглядом Косталіна", - пригадав Микола.

Сом розповів, що саме він познайомив Ліну Костенко з її чоловіком Василем Цвіркуновим.

"Я тоді на кіностудії Довженка писав пісні до фільмів. Приносить вона сценарій стрічки "Перевірте свої годинники". Василь Земляк із Колею Вінграновським п'ють коньяк у кабінеті, на Ліну - жодної уваги. Вона побачила, що до неї дуже холодно, брикнула одразу. Коли я чую - за дверима іде Василь Цвіркунов. Він після війни втратив ногу. Відкриває двері, стає на порозі. Кажу Ліні: "Познайомтеся. Це директор кіностудії". Красивий був, ставний, чорнявий. Дивлюся, а очі у нього гарячі-гарячі стали. Відірвати їх від неї не міг. Тоді Ліна швиденько взяла його під руку, і так вони пішли по життю. Але спочатку по коридору", - додав Сом.

Зараз ви читаєте новину «Ліна Костенко в 20 років була екстравагантною й курила - Дмитро Павличко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі