середа, 28 вересня 2016 14:43

"Ленін, ґудбай!" - "Новела по-українськи" нагородить переможців

Цьогорічних переможців нагородить конкурс "Новела по-українськи" у суботу, 1 жовтня. Підбиття підсумків конкурсу від журналу "Країна" та дискусія про декомунізацію і коротку прозу розпочнеться о 15:00 в Українській книгарні "Смолоскип" у Києві, вул. Межигірська, 21. Вхід вільний.

Два тексти цьогоріч розділили перемогу на конкурсі "Новела по-українськи". Це "Інколи горобець рідніший за людину, або Чорні ворони з зірками" Олександра Вівчарика та "Моноліт" Валерія Пузіка. Всього учасники надіслали 212 новел. 204 отримали на електронну адресу і ще вісім – у паперових листах. Тема творів – вільна, але має бути мотив декомунізації. Тексти надсилали з усієї України, є учасники зі США та ­Чехії.

Про підсумки конкурсу можна почитати в журналі "Країна" за 1 вересня 2016 року. У заголовку стаття містить цитату одного з конкурсних творів - "Мне Советский Союз принес больше удовольствий, чем мой муженек за всю совместную жизнь".

 

На зустріч приїдуть переможці конкурсу Валерій Пузік та Олександр Вівчарик.

Валерій ПУЗІК, 29 років, художник і режисер. Народився 23 червня 1987 року у Старій Синяві на Хмельниччині. За освітою – художник-дизайнер. Навчався у хмельницькому центрі "Проскурів". Відвідував студію Миколи Мазура. Мав понад десяток виставок живопису й графіки в Україні. Працював журналістом, зараз – фотокореспондент одеського видання "Южный Курьер". У січні 2015-го пішов на фронт. Брав участь у бойових діях на Донбасі в складі 5-го батальйону Добровольчого українського корпусу "Правого сектора". В АТО пробув із січня по липень 2015 року. Торік в Одесі відбулася його виставка "Відлуння", а в лютому 2016-го – у Львові під назвою "Примарна зона". Майже всі картини написав в АТО – під Донецьком між боями й вартуванням. Також малював на ящиках з-під боєприпасів, розписував артилерійські міни 82 і 120 калібру. Режисер документальних короткометражних стрічок "Вулиця", "Уламки", "Перемир'я", відеопоезій на вірші Оксани Забужко, Зази Пауалішвілі та інших. Цьогоріч фільм "Перемир'я" отримав спеціальну відзнаку журі на кінофестивалі "86" у Славутичі. "15 лютого 2015 року – день перемир'я. Політики домовилися. "Про що?" – питає гуркіт "Градів" у Пісках" – розповідає анонс "Перемир'я". 1 вересня картина вийшла в прокат у кіноальманасі "Український експеримент". Живе в Одесі із серпня 2015 року. Неодружений.

Читати новелу Валерія Пузіка "Моноліт".

Олександр ВІВЧАРИК 60 років, журналіст Народився в місті Інта, Республіка Комі, Росія, 13 червня 1956 року. До України переїхав 1969-го. Живе у Смілі на Черкащині. Із відзнакою закінчив тамтешнє професійно-технічне училище №4 за спеціальністю "Електрик промислового електрообладнання" і Черкаський державний педагогічний інститут. Отримав фах учителя української мови та літератури. У перерві між навчанням відслужив в армії. Працював електромонтером, слюсарем-правильником, електриком. З 1984-го – старший науковий співробітник Черкаського обласного краєзнавчого музею. З 1988-го до 2001-го – кореспондент, завідувач відділу смілянської газети "Червоний стяг", тепер – "Смілянські обрії". Згодом – власний кореспондент обласної газети "Нова Доба". ­Сьогодні – вільний журналіст. Дружина – Надія Даньківна. Мають двох дітей – Назарія та Василину.

Читати новелу Олександра Вівчарика "Інколи горобець рідніший за людину, або Чорні ворони з зірками".

Окрім них, фіналістами цьогорічного конкурсу стали:

"Пацани і "Соцмісто" - Інеса Атаманчук

To Dublin! - Анжела Богаченко

"Треба підтримати" - Олександр Боклаг

"Декомунікація" - Валентина Бригеда

"Скрута" - Катерина Вавілова

"Новини дня" – Сергій Дячук

"Марко і марки" - Марина Єщенко

"Проспект Леннона" - Юлія Ілюха

"Ті, що мчать під час шторму (Ленін, гуд бай!)" - Віталій Квітка

"Митрополит" - Іван Корсак

"Він повернувся" - Юлія Кошик

"Лікті" – Данило Кутняк

"Зашморг" - Вікторія Левчук

"Каштан" - Аркадій Поважний

"Привид бродить" - Роман Повзик

"Холодна сталева рука" - Оксана Самара

"Оказія" - Андрій Тегерешвілі

"Галстук" – Яна Устимко

"Керуватель" - Тетяна Череп-Пероганич

"Ленін у вишиванці" - Роман Черковський

Конкурс проходить учетверте. Торік найкращу новелу про Крим написала Надія Страшко із Гадяча на Полтавщині. До неї перемогу здобували Владислав Івченко із Сум та львів'янка Марія Титаренко.

Зараз ви читаєте новину «"Ленін, ґудбай!" - "Новела по-українськи" нагородить переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі