пʼятниця, 22 січня 2016 17:36

Культурна дипломатія часто важливіша за політичні раути - Карпа

Культурна дипломатія часто важливіша за політичні раути - Карпа
Фото: dusia.telekritika.ua

Культурна дипломатія грає важливу роль у формуванні громадської думки про країну і їй необхідно приділяти належну увагу.

Про це в інтерв'ю RFI розповіла перший секретар з культурних питань українського посольства у Франції, письменниця і музикант Ірена Карпа.

"Держава зараз, на жаль, не в тому стані, щоб фінансувати великі культурні проекти. У той же час потрібно завжди пам'ятати, що культурна дипломатія - це дуже важливий елемент формування громадської думки про країну, часто набагато важливіше і зрозуміліше, скажімо, швидше пробивається до розуму і серця, ніж офіційні раути політичного чи економічного характеру. Мистецтво має говорити без того, що ти читаєш якусь концепцію або розбираєшся в мові або історії - ти прийшов, ти повинен зрозуміти, про що мова, навіть не розуміючи мови. У цьому плані, в першу чергу, добре справляється музика і візуальне мистецтво. Я виступаю за нестандартні космополітичні проекти", - зазначила письменниця.

"Якщо Україну представляти з боку, що це не мононаціональна країна, а космополітична і відкрита для різних напрямків мистецтва, різної філософії, мені здається, що це тільки зіграє нам на руку", - додала Карпа.

При цьому вона відзначає, що необхідно зрозуміти, як розповісти в Європі про важливі для українців речі.

"Україні не варто багато розповідати світу про свої біди. У той же час можна це робити цікаво. Зараз виставка Глядєлова "Чуєш, брате?" присвячена воїнам АТО. Знову ж, якщо це мистецтво, тобі навіть не потрібно знати контекст, коли ти туди приходиш. Але якщо тебе це зачепило, ти зупинишся і прочитаєш контекст. Так повинна працювати наша культурна дипломатія. Люди розуміють, що треба нести, і стало більше охочих про все це говорити, але іноді те, що буває дуже важливо і боляче для нас, воно може бути не так цікаво іншим ", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Культурна дипломатія часто важливіша за політичні раути - Карпа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі