вівторок, 11 червня 2013 17:08

Консервація з квітів та "колюче" дзеркало - художники показали український "Простір існування"
6

У просторі Боттега Галереї і Щербенко Арт Центрі молоді українські художники показують "Простір існування". Серед учасників проекту 12 митців: Данііл Галкін, Максим Чатскій, Олександр Курмаз (Гомер), Андрій Сидоренко, Павло Ковач, Юрій Білей, група "Tenpoint", Тереза Барабаш, Володимир Сай, Віктор Мельничук, Анна Сорокова, Марина Талютто.

"Простір існування" - це дослідження соціальної реальності. Тема національної ідентифікації, економічної нестабільності, двозначності моральних категорій та власного вибору - основні категорії, на яких фокусуються художники.

"Наприклад, "Дзеркало" має гарний рослинний орнамент, проте коли в нього дивишся то не бачиш своїх очей, бо на цьому місці приклеєна чорна смуга, - пояснює задум художника Марина Щербенко, куратор проекту "Простір існування". - Також дзеркало обмотане колючим дротом. Це спроба звернути увагу глядача на те як в нашому суспільстві стирається особисте сприйняття кожної людини. Художник каже про те, що ми всі стали однородною пластиліновою масою, з якою можна виліпити все що завгодно. І така маса дуже вигідна владі. Зараз не можна сказати, що звичайний українець має ту свободу, на яку заслуговує".

Художники експериментують з різними матеріалами та формами. Тут представлені не лише картини, скульптурні фігури, а й інсталяції та відео. Приміром, відомий проект облич у зморшках Володимира Сая - представлений не самими скульптурами, а через відео. Відображення часу на обличчях людей показано не лише через зморшки, а й зміну різних пор року.

Візуально ефектно виглядає робота групи "Tenpoint". Вони помістили штучні квіти в банки різного розміру з водою. Ніби законсервували їх. Усі підсвічені спеціальним світлом.

"Відображає те, що відбувається в нашій країні і наскільки ми залежні від того пострадянського простору і загалом від того як розвиток держави впливає на наше життя. Консервація для українців знакова. І з року в рік у нас консервують практично всі", - каже Марина Щербенко.

Виставка триватиме до 29 червня. Галерея знаходиться по вулиці Михайлівська, 22б (неділя та понеділок вихідні).

Зараз ви читаєте новину «Консервація з квітів та "колюче" дзеркало - художники показали український "Простір існування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі