Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2015 13:00

"Коли когось заарештовують, то ми дізнаємось про це в той же момент" - відбулася зустріч ПЕН-клубу

"Коли когось заарештовують, то ми дізнаємось про це в той же момент" - відбулася зустріч ПЕН-клубу
Фото: Олександра Васильєва

- Ми більше не говоримо слово "клаб", бо враховуючи наш час, під цим словом розуміють щось, що пов'язано з грошима чи бізнесом. Тому ми називаємо себе ПЕН-центром, - розповідає Президент Міжнародного ПЕН Джон Ролстон Сол під час дискусії "Культура, війна та відповідальність" у бібліотеці ім. Антоновичів Києво-Могилянської Академії 30 вересня. ПЕН - це міжнародна організація для письменників та журналістів з різних країн світу. З англійської "pen" перекладається як ручка, а сама абревіатура PEN розшифрується як Poets, Essayists, Novelists (Поети, Есеїсти, Новелісти. -Gazeta.ua). Участь у дискусії взяли українські письменники Микола Рябчук,президент Українського центру Міжнародного ПЕН, та письменник Андрій Курков, віце-президент Українського ПЕН.

- ПЕН Інтрнешнл - це організація нинішнього громадянського суспільства. Зараз до нас залучені усі лауреати Нобелівської премії. Це дуже цікава комбінація провідних письменників світу. Ми вважаємо що немає свободи вираження думок без літератури. Кого ж ми захищаємо? Ми не профспілка, ми захищаємо свободу вираження думок. Зараз
850 письменників й журналістів перебувають в ув'язненні. Мені розповіли про Олега Сенцова. Він кінорежисер, а не письменник. Але ми захищаємо й інших творчих людей. Ми підтримуємо цей список, - розповідає Джон Ролтон Сол.

ПЕН займається захистом свободи вираження, обороною переслідуваних митців, підтримкою загрожених і дискримінованих мов і культур. Об'єднує 144 національних ПЕН-центри зі 102 країн світу.

- Всі інші організації йдуть до нас, щоб дізнатись, що відбувається. Коли когось заарештовують, то ми дізнаємось про це в той же момент. Ми одразу починаємо кампанію швидкої дії. Дуже часто ми домагаємось звільнення людей в цей же день. Це нагадує, що краще запобігти інфаркту, ніж його лікувати, - розповідає Джон Ролстон Сол.

Український ПЕН-центр офіційно став членом Міжнародного ПЕН у 1989 році, його президентами були Микола Вінграновський, Євген Сверстюк та Мирослав Маринович.

- Мені здається, що коли ви в скрутній ситуації, то письменник, не радячись, цілком природньо переходять до чорної комедії. Й питання немає, що історія останніх 2х років - це історія занепаду й розпаду в цілому світі, - говорить Джон Ролтон Сол. - Закінчується мій 6-річний термін посади президента. Й мені здається, що досі поширюється расизм, націоналізм, люди показують пальцями на кольори шкіри. Це відбувається в багатьох містах. Й ми бачимо повернення чорної комедії. В України є дуже гарний приклад - це Андрій Курков, я щойно закінчив читати "Пікнік на льоду". Ми говорили, коли шли сюди, що ця країна - це країна Булгакова й Гоголя. Найбільших майстрів чорної комедії. Я весь час думаю про "Мертві душі". Він поставив стандарт того, як може описувати тих, хто підлий. Думаю зростатиме чорна комедія . Сьогодні молоді письменники вміють писати все й по-всякому. Ми очікуємо на Нобелівському премію для українських письменників.

Представники ПЕН-центру перебувають в Києві один день. Наступного дня їдуть на міжнародний літературний фестиваль в Одесу.

- З української сторони будуть всі знані письменники. Жадан з собаками, Юрко Андрухович, будуть письмениики з США, Німеччини, Болгарії. Будуть представники з Росії - Віктор Єрофєєв, Михайло Шишкін. Відбуватимуться політичні дискусії, читання, - розповідає Микола Рябчук.

Зараз ви читаєте новину «"Коли когось заарештовують, то ми дізнаємось про це в той же момент" - відбулася зустріч ПЕН-клубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі