четвер, 28 березня 2013 14:15

"Коли говоримо з дітьми, це наближає до істини" - назвали переможців фестивалю Docudays UA
6

Переможці фестивалю
Фото: Фото: docudays.org.ua
Дівчина з Півдня
Розмови на серйозні теми
Воласті голуби
Після Вріцена (приз глядацьких симпатій)

27 березня у столичному Будинку кіно назвали переможців 10-го фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Кращі фільми визначали у трьох номінаціях - "DOCU/Життя", "DOCU/Право", "DOCU/Коротко".

Подію закрила стрічка "Розмови на серйозні теми" литовської режисерки Ґієдре Бейноруте. Вона перемогла у номінації "DOCU/Життя".

Головні герої фільму - 12 дітей від 8 до 16 років. Перед камерою вони розповідають про свій погляд на дорослі питання - "Як виглядає кохання?", "Чи є Бог?", "Що таке самотність?". У фільмі не використано жодних декорацій і дії. Зйомки відбувалися у пустих приміщеннях.

"Якщо почнемо розмовляти з дорослими на серйозні теми, вони починають говорити банальні речі. Коли говоримо з дітьми, це наближає до істини, - розповідає режисер. - Я робила кастинги по звичайних школах, інтернатах, спеціальних школах для глухих. З відібраними дітьми проводила два місяці - ми розмовляли, грали в ігри. Після цього було тільки кілька годин зйомок. У мене знялися діти з благополучних родин, так само діти без батьків, інваліди. Мені самій з дитинства найбільше запам'яталося почуття самотності. Хоча моє дитинство було прекрасним. Я мала батьків, бабусю, дідуся, багато часу проводила у селі".

Серед короткометражок кращою стала шотландська стрічка "Воласті голуби" Пола Фіґана. Вона розповідає про змагання "втеча голубів", у якому беруть участь біля тисячі шотландців. Аби упіймати птаха, вони імітують його шлюбні сигнали чи гнівне туркотіння. Цим займаються переважно в бідних регіонах країни. Герої стрічки з робітничого району Глазго Реб і Денні ведуть запеклі бої вже 25 років.

У конкурсі "Docu/Право" перемогу здобув аргентинський фільм "Дівчина з Півдня". Він про молоду активістку, яка 1989-го року таємно прибула із Сеула представляти студентів Південної Кореї, котрі вимагали мирного возз'єднання нації. Через двадцять років режисер вирушає в дорогу, щоб віднайти жінку. Вона досі страждає у суспільстві, яке перебуває у стані війни.

Усі фільми-переможці покажуть 28-го березня о 17.00 в Будинку кіно.

Зараз ви читаєте новину «"Коли говоримо з дітьми, це наближає до істини" - назвали переможців фестивалю Docudays UA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі