неділя, 25 січня 2015 20:22

Кіновечір: три фільми американського дивака Джармуша

Кіновечір: три фільми американського дивака Джармуша
Фото: arthouse.ru

Один з найяскравіших представників артхаусного кінематографу американець Джим Джармуш щоразу дарує своїм шанувальникам стильні і витончені  роботи. Його стрічки відрізняються вишуканим мінімалізмом і неспішним розгортанням сюжету. Глядач має змогу насолоджуватися красивою картинкою і фантастичним саундтреком максимально довго, нікуди не поспішаючи.

Кава і цигарки/ Coffee and Cigarettes (2003)
В цій роботі Джармуш зібрав ціле сузір'я талановитих музикантів, акторів і представників шоу-бізнесу, які стали героями 11 чорно-білих новел. Ці історії пов'язує між собою лише те, що в кожній з них персонажі п'ють каву та палять, і при цьому розмірковують на філософські теми, говорять про серйозне і жартують. Глядач побачить на екрані музикантів Іггі Попа та Тома Уейтса,  учасників гурту The White Stripes, акторів Білла Мюррея, Кейт Бланшетт, Стіва Бушемі та багатьох інших. Режисер працював над цією стрічкою з 1986 по 2003 рік.

Зламані квіти /Broken Flowers (2005)
Підстаркуватий ловелас Дон Джонстон отримує листа від незнайомки, яка повідомляє, що виховує його сина, якому вже виповнилося 19 років. І хлопець, не дочекавшись пояснень від матері, самостійно вирушив на пошуки свого батька. Заінтригований Дон звертається за допомогою до свого товариша, який полюбляє детективні історії. Той радить відвідати всіх своїх колишніх подружок 20-річної давнини і з'ясувати, котра з них є матір'ю його єдиного сина. Подорож по домівках жінок буде довгою і сповненою багатьох несподіванок. Джармуш є прихильником Білла Мюррея, тому головну роль написав спеціально для нього. І Мюррей впорався з нею як завжди прекрасно!

Виживуть лише коханці/Only Lovers Left Alive (2013)
Загадковий Джармуш в цій роботі вирішив звернутися до загадкової вампірської тематики. Стильна кінематографічна робота розповідає історію вічного кохання меланхолійного рокера з Детройту Адама та життєрадісної Єви - древніх вампірів, які вже кілька століть живуть на цьому світі. Але раптом їх спокій тривожить молодша сестра Єви — Ава, і все летить шкереберть.

Особливої уваги в цьому фільмі заслуговує музика — ті композиції, які грає та записує Адам, насправді належать творчому дуету режисера та голландського лютняра Йозефа ван Віссема, з яким Джармуш записав два альбоми. 

Неможливо не запам'ятати і появу в кадрі ліванської виконавиці Ясмін Хамдан, яка просто зачаровує своїм виступом.

Зараз ви читаєте новину «Кіновечір: три фільми американського дивака Джармуша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі