понеділок, 17 жовтня 2016 17:22

Кінострічку про Мустафу Джемілєва покажуть у жовтні

Кінострічку про Мустафу Джемілєва покажуть у жовтні

Документальний фільм про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва представлять на Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість" у жовтні 2016 року.

Фільм "Мустафа" режисера Ахмеда Сарихаліла почали знімати у лютому 2015-го. Фінансування шукали на платформі "Спільнокошт". Із потрібних 150 тис. грн зібрали на 7 тис. більше. Кошти використали на покриття видатків на першому етапі виробництва фільму. Гроші пішли на оплату роботи команди, забезпечення експедиційних подорожей, оплату прав на використання архівних матеріалів та на відеозйомку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кінофестивалі "Молодість" заборонили їсти попкорн

В основі картини - опис життя Мустафи Джемілєва: депортація, перше ув'язнення, голодування. Використовували спогади його знайомих. Серед них - дисиденти, правозахисники та інші кримськотатарські лідери. Команда фільму побувала в 5 країнах світу, записавши 26 інтерв'ю.

"У документальному фільмі "Мустафа" центральною постаттю є Джемілєв. Через нього стають помітні багато болючих точок. Це спільна радянська історія і злочини сталінського режиму. Сьогодні в Криму йдуть обшуки, повна заборона меджлісу. Картину в цьому світлі буде цікаво подивитися. Показуємо її як окрему подію. Сподіваємося, її внесуть до програми Берлінського кінофестивалю", - каже гендиректор КМКФ "Молодість" Андрій Халпахчі.

Фільм представлять на Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість" у програмі "українські прем'єри", найбільшому національному американському кінофестивалі незалежного кіно "Санденс" і низці інших фестивалів документального кіно. Надалі планують масовий прокат в Україні та Європі.

Нагадаємо, з 22 до 30 жовтня відбудеться Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість".

Зараз ви читаєте новину «Кінострічку про Мустафу Джемілєва покажуть у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі