вівторок, 04 грудня 2012 11:52

"Хотіли привезти виставу з таджиками, але їм не дали візи" - у Києві стартує театральний фестиваль "Документ"

"Хотіли привезти виставу з таджиками, але їм не дали візи" - у Києві стартує театральний фестиваль "Документ"
Вистава "Місто на Ч." Фото: facebook.com

6 грудня відкривається перший фестиваль документального театру. До Києва приїдуть театральні колективи з Росії та Німеччини.

Документальний метод в театрі полягає в тому, щоби транспортувати на сцену максимум реальності. Приміром, театральні колективи у підготовці вистав можуть записувати реальні інтерв'ю з героями, а потім розігрувати їх акторами без текстуальних змін.

Такий метод постановки давно популярний в європейському сучасному театрі. Українському глядачеві він здебільшого невідомий, зауважує куратор фестивалю "Документ" Катерина Бабкіна.

Фестиваль триватиме чотири дні. У Києві та Черкасах презентують свої доробки - театральна група з Німеччини "Rimini Protokoll", російський ТЕАТР.DOC, незалежний центр "Текст",Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка та Державний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки.

"Колектив "Rimini Protokoll" - це мабуть найяскравіша театральна група, яка працює в документальному театрі, - розповідає Катерина Бабкіна, куратор фестивалю. - Своїми експериментами вони давно вийшли зі стін театру. Вони часто роблять мультимедійні проекти. Можуть у постановці використовувати iPad, а наступного разу експериментувати з грецькими трагедями в античному амфітеатрі. Театральний колектив осмислює своїми текстами якісь соціально-гострі проблеми. Їхні сценічні твори завжди лишаються актуальними".

Спеціальний гість фестивалю – режисер з театрального колективу "Rimini Protokoll" Деніель Ветцель . У Києві проведе два майстер-класи.

"ТЕАТР.DOC, а саме Костянтин Кожевніков та Олексій Богачук-Петухов, презентуватимуть виставу "Викрадення". Це найгучніший дебют цього театру. Автор проекту (він же і актор) розповідає про те, як його друг дитинства взяв участь у плануванні та здійсненні викрадення дитини" - каже Катерина Бабкіна.

"Першочергово ми планували привезти виставу "Акин-опера" Всеволода Лісовського. Він також із російського ТЕАТР.DOC. Цю виставу виконують троє таджиків. Вони є трудовими мігрантами в Москві. На сцені ці три людини співають і розповідають свої історії в, так званому, стилі "акин". Це азіатські традиції імпровізованої оспіваної поезії. Але в останній момент з'ясувалося, що для візи таджикам необхідні закордонні паспорти. У трудових мігрантів є тільки звичайні паспорти, тому виставу замінили на постановку "Викрадення" - пояснює Катерина Бабкіна.

З українських покажуть два проекти - "Місто на Ч." режисера Андрія Мая та "Чорні діви" режисера Алли Рибікової.

6 грудня фестиваль стартує з ескізу документальної вистави про Київ "Київський торт" режисера Андрія Мая. Його покажуть у "Goethe-Institut" (вул. Волоська, 12/4). Вхід вільний. Про детальний розклад майстер-класів та вистав наступних днів можна дізнатися на сайті.

Зараз ви читаєте новину «"Хотіли привезти виставу з таджиками, але їм не дали візи" - у Києві стартує театральний фестиваль "Документ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі