пʼятниця, 03 червня 2011 16:18

Гостей "Коронації слова" пригощали чіпсами та пивом
12

Фото: Тарас Подолян

2 червня у Києві нагородили переможців літературного конкурсу "Коронація слова". Преміальний фонд становив 120 000 грн. Найкращим романом визнали рукопис "Мантра-омана" Вікторії Гранецької з Вінниці. Це її перша спроба у конкурсі.

"Це психологічний роман, - розповіла Вікторія. - У романі йдеться про молоду жінку, яка має в житті все, але їй чогось бракує. Її звати Єва, скорочено від Євпраксія. Раптово помирає і блукає між двох світів — мертвих і живих. Переоцінює свої вчинки, помилки. Основна ідея твору — треба боротися за своє щастя. Збирала матеріал дуже довго, вивчала психологічні нюанси. Один з персонажів має психічне захворювання, один із варіантів аутизму. Досліджувала також теорію захисних механізмів, над якими працювала дочка Зігмунда Фройда Анна".

Вікторія каже, що назва придумалася легко: "Мантра — коли повторюємо, Омана — брехня. Ці два слова склалися самі".

Сам процес написання зайняв три місяці, ходила з ідеєю два роки. За перше місце Вікторія отримала 20 тисяч грн.

"Уявити не могла, що переможу. Збираюся далі книжки писати, працюю вже над наступною книгою. Дуже сподобався роман "Століття Якова", що переміг на "ГрандКоронації" торік. Плакала, коли читала. Але для того, щоб писати історичні книжки, потрібно працювати більше, ніж над будь-якими іншими", - зауважила Гранецька.

Друге місце здобув рукопис роману "Три таємниці Великого озера" Наталії Тисовської. Третю премію і відзнаку за кращий гумористичний твір здобув роман "Стовп самодержав'я, або 15 справ Івана Підіпригори (спогади службовця царської охранки)" Юрія Камаєва і Владислава Івченка.

Найкращим кіносценарієм визнали рукопис "Борода" Дмитра Сухолиткого-Собчука. У номінації П'єси перемогли: "Велика сцена або Чорнобильська дитина" Сергія Васильєва, "Людина у підвішеному стані" Павла Ар'є, "Цирк Івана Сили" Олександра Гавроша. Першу премію у номінації Пісенна лірика здобув "Скляний звіринець" Ірини Цілик. Цього року вперше ввели спеціальні премії для дитячої літератури.

На 11-тій "Коронації" виступали "Тартак", "Гайдамаки", Злата Огнєвич. Лідер гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола був у журі в номінації "Пісенна лірика про кохання":

"Мені принесли стовп рукописів висотою сантиметрів 6. Дівчата романтичні пишуть про любов, це прекрасно. Декілька віршів дуже сподобалися, класно складені. Ціную, коли це щира емоція, швидко покладена на текст. Ритм дуже важливий. А рима для мене менш обов'язкова, ніж щирість".

"У фіналі розглядали 22 рукописи, всі різноманітні, — розповіла літературознавець Тамара Гундорова, яка очолювала журі в номінації "Романи". - Є література, написана для "офісного планктону", є твори для молоді і антиглобалістів, є навіть еротичний роман. Помітила, що автори багато читають. Це ознака хорошого стану літератури. Хотілося б трохи більше іронії і самоіронії".

Зараз ви читаєте новину «Гостей "Коронації слова" пригощали чіпсами та пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі