понеділок, 17 вересня 2012 13:37

Фонд Енді Ворхола хоче розпродати всю свою колекцію

Автор: Фото: art-blog.com.ua
  Енді Ворхол, "Вимираючі види: перламутровка з Сан-Франциско", близько 1983
Енді Ворхол, "Вимираючі види: перламутровка з Сан-Франциско", близько 1983

Після того, як фонд Ворхола здійснить повне вилучення своєї колекції, вдавшись до комбінації аукціонів і дарувань, цієї осені на ринку з'являться тисячі робіт художника. Картини, малюнки, фотографії, принти і друкарська графіка, які коливаються в ціні від 1 мільйона до 10 тисяч доларів, будуть виставлені 12 листопада на аукціон одного художника Christie's, і будуть продаватися онлайн, починаючи з лютого 2013 року. Протягом сезону пройдуть приватні продажі робіт. Повна сума продажів, за попередніми оцінками, повинна скласти 100 мільйонів доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картини Ворхола і Херста купувати вигідніше, ніж акції

Продаж робіт свідчить про зміни, що відбуваються у Фонді візуальних мистецтв Енді Ворхола (Andy Warhol Foundation for the Visual Arts). C 1987 фонд поступово розпродавав роботи Уорхола, щоб фінансувати свою грантову діяльність. "Ми вирішили відзначити 25-річчя фонду, збільшивши обсяг наших продажів, з метою збільшення обсягу грантової діяльності", - говорить Майкл Страус, голова дорадчої ради Фонду Енді Ворхола. На даний момент у його колекції залишається кілька великих робіт, але за загальною сумою стоїть значна колекція робіт Ворхола, які ніколи раніше не демонструвалися публіці. (Це також пояснює порівняно низьку встановлену вартість роботи, лише 20 тисяч доларів, згідно з Wall Street Journal). New York Times повідомляє про те, що аукціонний дім Christie's бере різну комісію з кожного продажу.

Фонд Уорхола сподівається розпродати залишок колекції цілком, стрімко збільшивши розмір благодійного фонду c 225 до 325 мільйонів доларів. За словами Джоеля Уохса (Joel Wachs), президента фонду, це дозволить збільшити розмір щорічних грантів з 13 мільйонів до 18-20 мільйонів доларів.

"Останні два роки ми спостерігали за тим, як урізується фінансування всіх організацій у сфері культури", - розповідає Уохс. Хоча сьогодні ринок робіт Уорхола займає небувало сильні позиції, існування невеликих арт-інституцій ще ніколи не було таким складним. "Ми намагаємося відповідати вимогам організацій, що входять в наш фонд. Сьогодні їм більше, ніж будь-коли, необхідна допомога", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший з подвійних портретів Преслі виставили на продаж

Ворхол зазвичай асоціюється з непомірними цінами на аукціонах. Так, картина "Double Elvis (Ferus Type)" художника була продана на аукціоні Sotheby's в травні цього року за 33 мільйони доларів, а початкова ціна шовкографії "Marlon" на осінньому аукціоні Christie's дорівнює 20 мільйонів доларів.

Для тих, хто деякий час стежив за тим, що відбувається у фонді Ворхола якийсь час, цей продаж не став одкровенням. Минулої осені, організація розпустила експертну раду, що займалася оцінкою достовірності робіт, через що збільшуються юридичні витраит, пояснюючи це тим, що він скоріше буде витрачати мільйони доларів на рік на гранти, ніж на юристів.

Зараз ви читаєте новину «Фонд Енді Ворхола хоче розпродати всю свою колекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі