вівторок, 17 січня 2017 12:36

Фільм про миколаївську школу №3 покажуть на "Берлінале"

 

15 лютого на Берлінському міжнародному кінофестивалі презентують україно-німецький повнометражний фільм "Школа №3" режисерів Єлизавети Сміт і Ґеорґа Жено. Журі "Берлінале" зарахувало стрічку до конкурсної програми Generation 14+. Як і в програмі Generaion K+ показують картини про дітей і підлітків.

Учасниками обох програм стали 62 коротко- і повнометражних фільми з 41-ї країни світу. Міжнародне журі в Generation 14+ становлять сім осіб віком від 14-ти до 18-ти років. Переможцям вручать "Кришталевого ведмедя". Кінофестиваль триватиме з 9-го до 19-го лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський художник-акціоніст емігрував після звинувачень у зґвалтуванні

Документальний фільм "Школа №3" зняли за однойменною п'єсою "Миколаївка" Театру переселенця. Вона створена 2015 року. Прем'єра відбулася 23 квітня у цій школі.
У п'єсі 13 учнів старших класів розповідають про те, що пережили під час військових дій у липні 2014 року. А також про перше кохання і плани на майбутнє. Театр переселенця працює за принципом "театру свідків". Усі вистави — реконструкції історій реальних людей.

 

Того ж року "Миколаївку" презентували у рамках львівського форуму "Донкульт". Далі - в Києві у театрі "Дах", в рамках "Гогольфесту", в культурному центрі "Теплиця" у Слов'янську та у німецькому театрі "Констанц". Заключний показ відбувся в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у березні 2016 року.

"Завдяки суворо вибудованим кадрам "Школа №3" демонструє героїв у їх повсякденному середовищі. Розповідають про досвід, що їх хвилює, нові почуття й особисті втрати. У фільмі війна перебуває десь на периферії, але водночас постійно відчувається у словах оповідачів", - написали на сайті фестивалю організатори "Берлінале".

Документальну стрічку 30 березня торік презентували у театрі Максма Горького в Берліні. У вересні 2016-го показували у Відні на Vienna Humanity Festival.

У липні 2014-го місто Миколаївку Слов'янського району Донецької області бомбили бойовики ДНР. Мешканці декілька днів ховалися у підвалах. Снаряди потрапили у школу №3. Волонтери разом з місцевими відбудували її. З початку навчального року заклад продовжив працювати.
Зараз ви читаєте новину «Фільм про миколаївську школу №3 покажуть на "Берлінале"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі