пʼятниця, 08 липня 2016 11:16

Через підробні документи Софію Київську виключать зі списку ЮНЕСКО

Через підробні документи Софію Київську виключать зі списку ЮНЕСКО

Софійський собор у Києві може втратити статус об'єкта світової спадщини ЮНЕСКО. 10 липня в Стамбулі має відбутися засідання організації, де обговорять це питання.

Причина в незаконній забудові на вул. Олеся Гончара, 17/23. Споруда не має перевищувати 27 м. Зараз її висота становить 38 м.

"Забудовник "Інвестиційно-будівельна група" вказує на те, що максимальна висотність об'єкта будівництва по вул. О. Гончара, 17/23 – 41 м від поверхні землі. Це допускається в історико-містобудівному обґрунтуванні Житлового комплексу від 2004 року. Фактично, забудовник посилається на сумнівний документ. Науковий керівник історико-містобудівного обґрунтування офіційно заявив, що ніколи не погоджував зазначену висотність і категорично заперечує проти неї. Прокуратурою м. Києва за фактом службового підроблення документів відкрито кримінальне провадження " - каже Голова тимчасової контрольної комісії Ольга Балицька.

У разі внесення Софії до чорного списку, згідно з правилами ЮНЕСКО, до реєстру всесвітньої спадщини не можна буде додати будь-які інші об'єкти, розташовані на території України.

"Саме від владної верхівки залежить, чи виконає Україна рішення ЮНЕСКО і як ми будемо виглядати в очах світової спільноти – як варвари, які знищують історичне середовище свого міста, або ж цивілізовані європейці, які намагаються зберегти власну та всесвітню історичну спадщину. На кону стоїть занадто багато, щоб надалі вести політику бездіяльності." - говорить Ольга Балицька.

Зараз ви читаєте новину «Через підробні документи Софію Київську виключать зі списку ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі