вівторок, 05 лютого 2013 14:44

"Череп притягує більше, ніж гола молодичка" - що подивитися в київських кіноклубах цього тижня
5

Васабі
Темпл Грендін
Сьома печатка
The Pirate Bay - Away From Keyboard
Стеком і шаблею

Щотижня кілька десятків столичних кіноклубів пропонують кіно на вечір. Більшість сеансів безкоштовні або ж квиток можна купити за символічну плату. Відтепер, Gazeta.ua писатиме, що найцікавішого можна подивитися в альтернативних кінотеатрам клубам.

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропусти з 5 по 10 лютого на думку Gazeta.ua. А саме прем'єру документального фільму про повстанського ватажка Михайла Гаврилка, про найбільший в світі торрент-трекер, французьке "Васабі", одну з кращих біографічних драм про жінку-аутиста та філософське кіно від Бергмана.

Сьома печатка

- Тоді вони не будуть дивитися твою картину.

- Будуть, череп притягує ще більше, ніж гола молодичка.

Це безкомпромісний фільм, філософська притча шведського режисера Інгмара Бергмана. Картина про добро і зло, про смерть і життя, про сенс життя. Стрічку буквально можна розбирати на екзистенційні кадри та риторичні питання.

Дія фільму відбувається в 14 столітті. Лицар Антоніус Блок і його зброєносець Йонс повертаються на Батьківщину з хрестового походу. На безлюдному березі лицареві з'являєтся Смерть в образі чоловіка в чорному. І він пропонує їй зіграти у шахи. У разі виграшу Смерть повинна забрати лицаря, а в разі поразки - залишити. "Сьома печатка" 1957-го року - один з тих фільмів Бергмана, що допоміг йому зайняти місце серед найвидатніших режисерів світу.

5 лютого у кіноклубі "Ракурс" (Кінотеатр ім. Чапаєва, вул. Велика Житомирська, 40, початок о 19:00, 10 грн.)

Васабі

- Місьє, ви звідки?

- З літака.

- Схоже ви француз, у вас таке почуття гумору.

Саме такого вдавано спокійного та прямого поліцейського Юбера Фіорентіні грає Жан Рено. У нього як виявляється є донька-підліток від колишньої коханої японки. До того ж саме Юмі за заповітом після смерті матері залишається 200 млн. доларів.

Фільм для тих, хто хоче в черговий раз подивитися на втомлені очі Жана Рено, послухати його саркастичний гумор та подивитися на яскраві "покемонські" сукні Юмі.

"Рено робить все можливо, а фільм рикошетить від гумору до насильства і навпаки" - написав 2001-го про премєру фільму знаний кінокритик Роджер Еберт.

5 лютого у кіноклубі при центрі "Майстер клас" (вул. Лаврська, 16а, початок о 19:00, 40 грн.)

Стеком і шаблею

Головний герой фільму Михайло Гаврилко - уродженець Полтавщини, який присвятив життя боротьбі з Російською імперією. Документалка знята за мотивами історичного нарису "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею" Романа Коваля.

Слово "стек", використане в назві фільму, означає дерев'яне скульпторське знаряддя. Стрічка двосерійна - триває 55 хвилин. На прем'єрі будуть письменник Василь Шкляр, народний депутат Олесь Доній і, звісно, творці фільму - Роман Коваль, Володимир Бондаренко і Валерій Тетерятник.

7 лютого в київському Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6, початок о 18:00)

The Pirate Bay - Away From Keyboard

Документальний фільм шведського режисера Саймона Клозе розповідає історію найбільшого в світі торрент-трекера The Pirate Bay і його творців - Готфріда Свартхольма, Фредеріка Нея і Петера Сунде. Улітку 2003-го вони створили сайт "Піратська бухта", яка, незважаючи на судові позови, як і раніше залишається найпопулярнішим трекером у світі.

Стрічка була знята на гроші Інтернет-користувачів. При тому, що на фільм хотіли зібрати $ 25 тис., від користувачів надійшло $ 51.42 тис. Уперше фільм покажуть 8 лютого на Берлінському кінофестивалі і в той же день її викладуть он-лайн для безкоштовного скачування.

8 лютого у кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 19:00, безкоштовно)

Темпл Грендін

Жоден вікенд не обходиться без чергового сеансу в одному зі столичних кафе. Приміром, у неділю можна подивитися стрічку 2010-го року "Темпл Грендін" Міка Джексона.

У біографічній драмі описується дитинство і юність Темпл Грендін, жінки-аутиста, що присвятила себе вивченню душевних станів і поведінкових особливостей як тварин, так і людей з проблемами соціальної адаптації. Завдяки невтомній вірі рідних, друзів і вчителів, Темпл подолала майже безнадійні внутрішні та зовнішні бар'єри, зробила блискучу наукову кар'єру, написала безліч робіт з психології та зоотехніки.

Приміром, у своїй книзі вона пише, що повинна переводити абстрактні речі в картинки, щоб зрозуміти, що вони означають. Наприклад, вона не вміла розрізняти кішок і собак, тому що для цього потрібна схематизація, а потім помітила, що у них різна форма носа, і почала розрізняти їх за цією конкретного ознакою. Стрічка отримала сім статуеток "Еммі", включаючи нагороду в категорії "Найкращий міні-серіал або фільм на телебаченні".

10 лютого в кафеEco Buffet (ТЦ "Васильківський", вул. Васильківська, 28, вхід безкоштовний) (навпроти будинку 28)

Зараз ви читаєте новину «"Череп притягує більше, ніж гола молодичка" - що подивитися в київських кіноклубах цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі