четвер, 18 грудня 2014 15:57

"Часто римую АТО і х..ло" - автор антипутінських плакатів з Пермі
15

Фото: Антон Мирзін

"Бей х..ло, спасай Россию" - такий слоган має один із плакатів Антона Мирзіна з Пермі. На ньому автор зобразив портрет Путіна із кривавою плямою на лобі. Цей та ще більше 40 плакатів Мирзіна показали на виставці патріотичних плакатів у Києві у центрі сучасного мистецтва М17. На російських каналах новина про художника, що виступає проти Путіна, викликала справжній скандал.

Мирзіна почали називати "пермским художником-руссофобом". Після того, як Антон отримав сотні дзвінків і смс-повідомлень із погрозами фізичної розправи, він зібрав речі і прилетів у Київ. За кілька днів у Росії на нього відкрили кримінальну справу. Мирзіна звинувачують у публічних закликах до екстремізму. За російським законодавством йому загрожує 5 років тюрми.

- Моя діяльність як автора плакатів перетекла із он-лайн в он-лайф. Виставка антипутінських плакатів у Києві - це ляпас Росії, вони не могли цього так залишити, - розповідає Антон. Створенням плакатів еколог із Пермі захоплюється з 2007 року. Відтоді має близько 2 тисяч робіт. Плакати із критикою російської влади почав робити у 2013. викладав їх на сторінках у соціальних мережах під ніком Paperdaemon.

- Для мене плакати - це політична віддушина, моє хоббі. Виставляв у мережі Інтернет, там їх і побачили органи. Давно мене моніторили, нік-нейм розсекретили. Розсекречення псевдоніма приписують одному хакеру, але це брехня. Думаю він отримав інформацію від мого колишнього колеги. "Стукачество" у Росії - норма. Треба остерігатися навіть сусіда, бо потенційно може настукати на тебе. Життєве кредо більшості росіян — дуля у кушені: вони не згодні із політикою держави, але ніколи про це не скажуть і нічого не зроблять. Сподівався, що мене не будуть переслідувати просто за картинки: все-таки економіка в країні підупала, іде війна. Думав, до мене не дійдуть руки. А вийшов "ефект Стрейзанд": колись фото будинку Барбари Стрейзанд потрапило в інтернет. Вона подала до суду на видання, що фото використали без її дозволу. А користувачі на цій хвилі так розмножили фото, що спинити це було уже неможливо.Те саме відбулося з моїми плакатами - кращої реклами для них годі придумати.

Тепер мої роботи неможливо видалити ні з мережі Інтернет, ні з мізків людей. За такий потужний піар люди великі гроші платять, мені це дісталося дарма. ФСБ називаю - піар-агенція Фешн Студіо Бойз. Виходить, я їх надурив двічі: і плакати розкрутив, і утік вчасно. Вони зараз реально сидять у калюжі. Систему дуже обурив мій плакат із підписом "Желаю каждому рабу проснуться в цинковом гробу". Якщо влада реагує на це, значить самі визнали себе рабами. Хто не визнає себе рабом, не застосовує цей плакат до себе. Я просто сказав їм, хто вони є. Для позначення України використовую тризуб як вила, жовто-блакитні кольори, силует Кримського півострова. Часто слогани пишу українською - перед цим раджуся із друзями з України, чи правильно написав.

Часто у на плакатах римую АТО і х...ло. Росію позначаю трунами, хрестами. За місяць до побиття студентів на Майдані, створив пророчий плакат. На ньому людина з кийком відбиває бруківку, внизу слоган "Время разбрасивать камни". Україна давно мене цікавить, бо ми ментально близькі, але діаметрально-протилежні у сфері політичної суб'єктності. В Росії соціальний протест не доростає до політичного протесту, влада цього не допускає, бо опозиція пригодована з Кремля. А в Україну з давніх часів тікали усі, хто був незгоден з режимом. У вас тут зібралися у хорошому розуміння слова "лихие" - ті, хто не хотіли жити за тупими законами імперії, що обмежують свободу. В Україні мені дихається вільніше, але почуватися повністю у безпеці не можу. При всій повазі, у вас немає кордону на сході. В Росії дійшли до того, що хочуть оголосити мене у міжнародний розшук. Тому проситиму політичного притулку у США, Канаді або в Європі. Але де б я не жив, це не завалить мені слідкувати за політикою в Росії і далі створювати критичні роботи.

Зараз ви читаєте новину «"Часто римую АТО і х..ло" - автор антипутінських плакатів з Пермі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі