понеділок, 25 січня 2016 17:38

"5-та хвиля": фільм-катастрофа для підлітків, який дивились дорослі
6

18-річна акторка Хлоя Морец, відома роллю Убивайки в чорній комедії "Пипець", зіграла в фантастичному бойовику режисера Джонатана Блейксона "5 хвиля". Це лише перша частина з задуманої трилогії, що знімається за романом американського письменника Ріка Янсі. 21-го січня стрічка стартувала в українському прокаті.

З бюджетом в 38 мільйонів доларів Блейксон зняв підлітковий фільм-катастрофу з віковим обмеженням в 14+. Чи через голий торс Алекса Роу, чи через покинуту автівку посеред лісу, яку близько 30 секунд розгойдують герої, але дивитись підлітковий фільм прийшли дорослі люди. На всіх моментах, які б мали розчулити глядача, зала тихенько сміялась від очікуваності режисерських кроків.

Вікіпедія говорить, що "5-хвиля" - це постапокаліптичний фільм. Згадуючи цей жанр, в голові одразу з'являються такі стрічки, як "Армагедон" або "Післязавтра", але, мабуть, вже досить чекати "армагедону" від кожного фантастичного бойовика, що виходить в прокат. Та може, щось і з'явиться свіже й не пошарпане прибульцями/зомбі , але післязавтра.

 

Сюжет розгортається у світі, над яким висить велетенський інопланетний корабель. Деякий час він просто непохитно стоїть над містом, де проживає головна героїня - Кессі Саліван (Хлоя Морец). Спочатку прибульці знеструмлюють планету, відбираючи у людей всі звичні зручності - це перша хвиля. Друга хвиля наздоганяє головну героїню, коли вона гуляє в лісі зі своїм братом Семмі - це цунамі. Вони рятуються від води, ховаючись на дереві. Після того, як усі озера, річки, моря та океани вийшли зі своїх берегів, кількість населення на планеті скоротилась удвічі. 3-ю хвилею став смертельний вірус, який птахи рознесли по всьому світі. Це одна з моїх "улюблених хвиль", бо вона найменш тривіальна з усіх і показує винахідливість прибульців, які дуже вдало залучили до "апокаліпсису" не тільки світ людей, а й тварин. Фільм, звичайно, не обійшовся без зомбі-елементу, як і в більшості схожих за жанром стрічок, прибульці вселяються в людей - це 4-та хвиля. Теперь Кессі Саліван нікому не довіряє й бере до рук зброю.

 

Ключовим моментом стрічки є те, що Кессі, лишивши молодшого брата в автобусі для евакуації дітей з табору, біжить за його ведмедиком. Але, як і прогнозували дві жінки позаду мене, автобус вирушає без головної героїні. Маленький Семмі їде на військову базу США, де всі діти будуть в безпеці й спокої. Протягом наступної години Кессі намагатиметься знайти брата. Поранена в ногу, вона втрачає свідомість й за декілька днів прокидається в незнайомому домі. Красень Еван Уокер (Алекс Роу) рятує дівчину, допомагаючи їй прийти до тями.

 

- Де мій пістолет? Зі мною був пістолет! - кричить Кессі, прийшовши до тями після поранення.
- З тобою не було пістолету. Я не бачив, - спокійним низьким голосом говорить Еван.

За декілька хвилин дівчина знаходить свій пістолет, а ще згодом, відбиваючись від "інших" , тих, у кого в мізках сидить прибулець-восьминіг, виявляється, що Еван Уокер - напівкровка.

- Я — напівкровка, - дуже драматично говорить Уокер, збираючи найбільше реготу із зали.

 

Тоді хлопець розповідає, що це неперше вторгнення прибульців. Вони висадились на Землю досить давно й він - один з них. Прибульці не вірять у любов, так само, як не вірив у неї й Уокер. Але, побачивши Кессі на мушці своєї гвинтівки, він щось відчув. Тим часом, на базі з дітей формують військові загони, які будуть протистояти прибульцям.

 

- Нас сюди призвали! - говорить дівчинка з позивним "Лисиця".

В одній з груп головнокомандуючим є Кессін однокласник, в якого вона була закохана. Його позивний - "Зомбі". На розвідку до табору прибульців відсилають саме його групу. Надсучасне військове обладнання дозволяє відрізнити людей від "інших". Всі, хто світиться зеленим, - підлягають знищенню. Але згодом виявляється, що "зелені" - це не прибульці, а звичайні люди. Таким чином, глядач знайомиться з 5-ю хвилею, де люди під керівництвом "інших" намагаються вбити людей, що вижили. В кінці фільму режисер ставить три крапки, спонукаючи глядачів прийти на другу частину трилогії.

Про ще цей фільм? Про все й ні про що водночас. Про дружбу, про кохання, про владу, про сімейні цінності та про те, що Хлоя Морец уже виросла. Не зрозуміло лише те, де режисер загубив Уокера? Чи він підірвав станцію прибульців і загинув, чи він утік, чи знову приєднався до "інших"? Очі головної героїні натякають, що він загинув, але досвід попередніх фільмів говорить, що ми його ще побачимо.

Зараз ви читаєте новину «"5-та хвиля": фільм-катастрофа для підлітків, який дивились дорослі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі