четвер, 26 липня 2012 12:31

Переможницю "Коронації слова" у школі побила вчителька

Автор: Фото: vsiknygy.net.ua
  Ольга Слоньовська отримує нагороду "Коронації слова"
Ольга Слоньовська отримує нагороду "Коронації слова"

Переможниця цьогорічної "Коронації слова" Ольга Слоньовська у своєму романі  "Дівчина на кулі" описала декілька реальних історій із свого життя. Одна із них — я її в молодших класах побила вчителька.

"Є одна історія, яка і досі мені болить. Одного року у нас дуже вродила смородина. І мама відправила мене на базар продавати її. А в рядянські часи кожен, хто щось продає — спекулянт. Плакала-просилася не йти, але мама змусила. Стою в Коломиї на базарі, не знаю куди дітися. І йде моя вчителька. Та ще штучка. Розстібає свою величезну полотняну торбу : сип. "Гроші давайте", - кажу. "Ти що своїй вчительці не можеш задурно дати?" Як я можу, якщо мама гроші спитає? 10 років, що я можу зробити, плачу. Мама прийшла — де гроші. Жінки сказали, що вчителька смородину забрала. Мамі треба було піти поговорити з нею, але вона мене послала. Ходила плакала, але так нічого й не змогла у неї випросити", - розповіла жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба мінімум сто книгарень. Тоді писати й видавати стане вигідно"

Тоді письменниця розказала про це у присутності багатьох вчительок.

"То вона як вхопила за волосся і давай товкти об стіл. Ніс, губи розбила. Якби не відірвали від мене, хто знає, що би мені зробила. Коли тато прийшов до школи, то ніхто нічого не бачив — як вона мене при повній їдальні лупасила і кричала: "Ти спекулянтка!". А я дурна, у відповідь їй: "А ви — злодійка". От вам радянська школа. Але знання глибокі дала", - зазначила Слоньовська.

Письменниця живе в Івано-Франківську. Пише лірику, є автором підручників з літератури. Професор, працює у Прикарпатському університету імені Стефаника.

Зараз ви читаєте новину « Переможницю "Коронації слова" у школі побила вчителька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі